VYBERTE SI REGION

Boskovštejnští hasiči nakrmili celou vesnici masem

Boskovštejn /REPORTÁŽ/ – Vesnička obklopená lesy, s rybníkem a bývalou tvrzí zalitá sluncem vyhlíží jako z Ladových obrázků. Skupinka lidí zvědavě postává na návsi kolem podsaditého růžolícího muže v tradičním řeznickém saku. Ten si soustředěně hledí dvou půlek vepře, zavěšených na hácích. S rozmyslem zručně odřezává kousky masa a láskyplně je klade na nedaleký stůl. Část z nich končí v rukou pomocníka, který kmitá mezi rozpálenou troubou a torzem čuníka. „Mistře, játra máme dát do ovaru, nebo péct?" ptá se poněkud nejistě, ale rázná odpověď v jadrné slovenštině nasměruje nosiče správným směrem. „Kedysi som zabijával i päťdesiatku sviní za rok. Prasa mívali ľudia v každej chalupe. Teraz robím iba dve lebo tri zabíjačky za rok," vypráví Vlastimil Lachkovič, který se společně s místním řezníkem a hospodským v jedné osobě, Tomášem Tothem, stará o to, aby vše dopadlo na výbornou. „Mohlo troška zamrznúť, ale teplota kolem desiatich stupňou je eště v poriadku," ukazuje Lachkovič k azurově modrému nebi, z kterého na zem shlíží popletené slunce, jako by ani nebyl konec ledna.

31.1.2016 1 AKTUALIZOVÁNO 1.2.2016
SDÍLEJ:

První obecní zabijačku uspořádali v sobotu v Boskovštejně. Organizace se ujali tamní hasiči.Autor: DENÍK/Ilona Pergrová

Veškerý cvrkot sleduje spokojený starosta Libor Nevrkla. „V takový úspěch jsme ani nedoufali. Přišla spousta lidí, kteří si nakonec posedí i venku," myslí si starosta. A hasiči, jako by mu četli myšlenky, vynáší ze zbrojnice hned o dva stoly více, než bylo původně připraveno.

Z hospody vychází usměvavá blondýnka s plným talířem a nabízí všem přítomným chleba s mozečkem. Někteří si rádi něco zakousnou, zřejmě také proto, aby zajedli na zabijačce nezbytnou pálenku. „Já si mozeček nedám, díky. Vůči pojídání vnitřností mám v sobě nějaký blok," vysvětluje starosta.

Mezitím se otevřená vrata hasičské zbrojnice mění v improvizovanou masnu a přihlížející se poslušně řadí do fronty. Poledne se totiž blíží a je potřeba zajistit rodině oběd. Na stolech je vyrovnané maso, ale i tlačenka, sádlo, paprikový lalok, jitrnice či jelita. Vše připravené o den dřív, aby nedočkavci nemuseli čekat do pozdního odpoledne.

V kotli se totiž teprve vaří ovar. „Ještě tak hodinu a půl," odhaduje jeden z mužů nahlížejících v oblaku páry zvědavě pod pokličku.

Mezitím se již zaplnily okolní stoly a lidé nedočkavě ochutnávají masité laskominy. „Kdyby mě tak viděla výživová poradkyně," směje se mladá žena s pusou mastnou od jitrnic.

Autor: Ilona Pergrová

31.1.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Osmdesátiprocentní podíl českých potravin v obchodech? Požadavek mimo mísu

Dvě třetiny až 80 procent potravinářského zboží v obchodech má být české. Vláda to má zařídit. S tímto požadavkem přišla agrární a potravinářská lobby na agrosalonu Země živitelka. Nekonečný seriál o vyděračských obchodních řetězcích a nebohých dodavatelích se tímto definitivně zařadil mezi filmy pro pamětníky z éry bolševika.

Řídil s víc třemi promile. Ujel jen třicet metrů, než jej strážníci zastavili

Znojmo – Všímavost kolemjdoucích a rychlý zásah strážníků zabránil jízdě šestapadesátiletého muže, který by za volantem byl kvůli silné opilosti nebezpečný sobě i druhým.

Témata kampaní před krajskými volbami? Dálnice, důchodci a boj proti Haškovi

Jižní Morava - Dálnici z Brna do Vídně či dostupné smlouvy kraje slibují měsíc před volbami kandidáti do zastupitelstva Jihomoravského kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies