VYBERTE SI REGION

Boskovštejnští hasiči nakrmili celou vesnici masem

Boskovštejn /REPORTÁŽ/ – Vesnička obklopená lesy, s rybníkem a bývalou tvrzí zalitá sluncem vyhlíží jako z Ladových obrázků. Skupinka lidí zvědavě postává na návsi kolem podsaditého růžolícího muže v tradičním řeznickém saku. Ten si soustředěně hledí dvou půlek vepře, zavěšených na hácích. S rozmyslem zručně odřezává kousky masa a láskyplně je klade na nedaleký stůl. Část z nich končí v rukou pomocníka, který kmitá mezi rozpálenou troubou a torzem čuníka. „Mistře, játra máme dát do ovaru, nebo péct?" ptá se poněkud nejistě, ale rázná odpověď v jadrné slovenštině nasměruje nosiče správným směrem. „Kedysi som zabijával i päťdesiatku sviní za rok. Prasa mívali ľudia v každej chalupe. Teraz robím iba dve lebo tri zabíjačky za rok," vypráví Vlastimil Lachkovič, který se společně s místním řezníkem a hospodským v jedné osobě, Tomášem Tothem, stará o to, aby vše dopadlo na výbornou. „Mohlo troška zamrznúť, ale teplota kolem desiatich stupňou je eště v poriadku," ukazuje Lachkovič k azurově modrému nebi, z kterého na zem shlíží popletené slunce, jako by ani nebyl konec ledna.

31.1.2016 1 AKTUALIZOVÁNO 1.2.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií
První obecní zabijačku uspořádali v sobotu v Boskovštejně. Organizace se ujali tamní hasiči.

První obecní zabijačku uspořádali v sobotu v Boskovštejně. Organizace se ujali tamní hasiči.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

Veškerý cvrkot sleduje spokojený starosta Libor Nevrkla. „V takový úspěch jsme ani nedoufali. Přišla spousta lidí, kteří si nakonec posedí i venku," myslí si starosta. A hasiči, jako by mu četli myšlenky, vynáší ze zbrojnice hned o dva stoly více, než bylo původně připraveno.

Z hospody vychází usměvavá blondýnka s plným talířem a nabízí všem přítomným chleba s mozečkem. Někteří si rádi něco zakousnou, zřejmě také proto, aby zajedli na zabijačce nezbytnou pálenku. „Já si mozeček nedám, díky. Vůči pojídání vnitřností mám v sobě nějaký blok," vysvětluje starosta.

Mezitím se otevřená vrata hasičské zbrojnice mění v improvizovanou masnu a přihlížející se poslušně řadí do fronty. Poledne se totiž blíží a je potřeba zajistit rodině oběd. Na stolech je vyrovnané maso, ale i tlačenka, sádlo, paprikový lalok, jitrnice či jelita. Vše připravené o den dřív, aby nedočkavci nemuseli čekat do pozdního odpoledne.

V kotli se totiž teprve vaří ovar. „Ještě tak hodinu a půl," odhaduje jeden z mužů nahlížejících v oblaku páry zvědavě pod pokličku.

Mezitím se již zaplnily okolní stoly a lidé nedočkavě ochutnávají masité laskominy. „Kdyby mě tak viděla výživová poradkyně," směje se mladá žena s pusou mastnou od jitrnic.

Autor: Ilona Pergrová

31.1.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Poblíž škol maximálně třicítkou? Některé obce snižují povolenou rychlost

Veletrh Regiontour na brněnském výstavišti. Ilustrační foto.

Jihomoravská turistická lákadla? Regiontour pozve na lovce mamutů, památky, vína

Sčítání začalo. Tříkrálová sbírka atakuje dva miliony

Jižní Morava – Ve Znojmě je zatím sečtená necelá polovina pokladniček tříkrálové sbírky a výtěžek již nyní činí 870 tisíc korun.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

O vydání nemovitostí po sedlácích, emigrantech či obětech války žádají tisíce Čechů ročně. Uspějí jen stovky z nich.

Za pomoc Uherčicím a dalším památkám dostali Britové Paprsek světla

Uherčice – Pomoc zámku v Uherčicích a dalším moravským a českým pamětihodnostem ze strany organizace britských Přátel českého kulturního dědictví ocenila v těchto dnech britská premiérka Theresa May udělením ocenění Paprsek světla spoluzakladatelce Přátel Barbaře Peacock.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies