Podle šéfa pořádajícího spolku VOC Znojmo Františka Koudely letošní ročník potvrdil, že znojemská vína originální certifikace se dostávají do povědomí. „Těší mě, že přišlo skutečně hodně lidí, už někdy kolem druhé hodiny odpoledne byly v oběhu čtyři tisíce skleniček a jistě se dostaneme přes pět a půl tisíce hostů. Ještě důležitější než čísla je ale to, že se nám daří oslovovat další regiony, cílili jsme třeba na Vysočinu, a sjíždějí se lidé z celé republiky," uvedl Koudela. Zájem byl podle něj takový, že například z Brna posiloval dopravce během dne spoje. „Další přijíždí sami, ptali se mě na radu třeba hosté, kteří přijeli několika karavany a hledali, kde zaparkovat," usmíval se Koudela.

Za úspěch šéf spolku a současně ředitel Znojemské Besedy považuje i rozšíření programu z náměstí. „Všiml jsem si, že lidé si s vínem sedli třeba až u rotundy, je výborné, že se tak festival dostává do celého města, lidé žijí vínem a přitom i objevují, jaké má Znojmo pamětihodnosti a zákoutí," dodal Koudela.

I když má festival své stálé hosty, stále přijíždí návštěvníci, kteří VOC festival zažívají poprvé. „Ve Znojmě bývám často při nejrůznějších příležitostech, včetně vinařských putování. Na tomhle festivalu jsem ale poprvé. A jsem spokojený. Vyšlo výborně počasí, cimbálky jsou výborné. A chutná mi i víno. Nejsem sice velký fanoušek bílých vín, ale veltlíny jsou tu výborné," pochvaloval si jeden z návštěvníků Jaromír Vařeka.

Spokojení byli i vinaři. „Výborné počasí, lidí je tu také spoustu, a právě proto hodně pomohlo rozšíření do dalších uliček. Na náměstí je konečně volněji a příjemněji pro všechny zúčastněné," hodnotil šéf vinařství Vinice Hnanice Evžen Kašpárek.