„Jezdíme takhle každý rok už třiadvacet let. První vyjížďku jsme upořádali na Štědrý den v roce 1989. Už jsme jeli i v půlmetrovém sněhu, proto nás dnešní počasí nemůže ani zaskočit, ani odradit," konstatoval šéf pořádajícího cykloklubu Miroslav Kučera.

Jezdci se postupně občerstvili svařeným vínem, připravili kola a výstroj a krátce po desáté vyrazili. „Podobně jako loni jedeme do Kravska, kde nás v kulturním domě čeká příjemné občerstvení. Trasu si volí každý podle uvážení, většinou jezdíme po silnici, ale někteří i v tomhle počasí klidně zamíří do terénu," dodal Kučera.

Na dalším místě v centru Znojma, Masarykově náměstí, připravila skupina obyvatel znojemského starého města typicky štědrodenní dobročinnou akci. „Navařili jsme rybí a čočkovou polévku a během dopoledne ji rozdáváme těm, kdo přijdou. Polévek máme asi po dvaceti litrech a jde na odbyt. Podobně je tomu i se svařeným vínem, které také nabízíme," řekl jeden z organizátorů Milan Jonáš.

Stolky s lákavě vonícími pochoutkami postavili organizátoři u pivnice naproti obchodnímu domu již podruhé. „Nápad vznikl už loni, kdy jsme se se známými bavili, co vlastně na Štědrý den dopoledne děláme. Zjistili jsme, že máme čas i chuť udělat něco užitečného. A protože se akce povedla loni i letos, myslím, že tradice bude pokračovat i dál," dodal Jonáš. Dobrovolné příspěvky, které organizátoři získali, věnují znojemské léčebně dlouhodobě nemocných.