„S obnovou Horního parku současné práce souvisí jen velmi okrajově. Nyní se tam provádí takzvaný bezpečnostní řez stromů. Další etapy obnovy budou totiž následovat až někdy výhledově, tedy do té doby musí být stromy stoprocentně bezpečné," přiblížil ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Jedná se tedy o údržbu parku, jeho obnova, která by navázala na již hotovou rekonstrukci Středního parku a částečnou obnovu Dolního parku, podle Habrdleho zatím není stanovena. „Pro příští rok rozhodně žádná další etapa nebude," upřesnil šéf Městské zeleně.

Pracovníci Zeleně si nechali zpracovat odborný posudek na stav stromů a z něj vyplynulo, v jakém jsou dřeviny stavu. „Projekt pak přesně specifikuje, co se s každým stromem má udělat, aby byl bezpečný. Na základě toho nyní odborná firma provádí ořez," komentoval ředitel.

Lidé v Horním parku tedy mohou nyní vidět ořez suchých větví, i řez větví zdravých, které ale svojí délkou nevyhovují okolí. Stromy odborníci rovněž zabezpečují proti možnému vyvrácení či rozlomení.

Prací v parku si lidé bedlivě všímají. „Já jenom doufám, že zde nevznikne ta holina, jako je teď u gymnázia. To bychom se v létě opravdu neměli už kam schovat před slunečním žárem," popsal včera student Martin Vyskočil.

Nynější zásah na stromech by podle odborníků měl zaručovat, že minimálně pět následujících let budou všechny bezpečné, tedy nebudou pádem ohrožovat chodce.

Obnova částí městského parku, k níž přistoupilo před nedávnem Znojmo, je po celou dobu pod drobnohledem obyvatel města. Hned první etapa, která započala ve Středním parku, se totiž stala terčem ostré kritiky. Před dvěma roky tam totiž město přistoupilo k hromadnému kácení stromů, což nesli někteří velmi nelibě, stejně tak i výběr nových stromů. U Dolního parku pak znojemští radní na popud aktivistů výběr nových stromů raději ještě odložili. „Je důležité, že se o stromech, které ovlivní tvář města na desítky let, ještě povede diskuse za účasti odborníků," míní předseda sdružení Za Znojmo přívětivější Petr Lazárek.

Práce v horní a spodní části parku jsou pak naplánované tak, aby celý park prošel obnovou v příštích osmi až deseti letech.