Dlouho plánované opravy nakonec provedou Pozemní stavby, jak informoval starosta na úterním zasedání zastupitelstva.

„Obdrželi jsme dopis od firmy pana Šťastného z Brna, který odmítl podepsat smlouvu. Těsně před zastupitelstvem proto mimořádně zasedla rada města, která doporučila zastupitelstvu schválit podpis smlouvy s druhou firmou v pořadí, znojemskými Pozemními stavbami," informoval zastupitele starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Firma má stavbu provést za tři miliony korun. Náhradníkem zůstává třetí v původním pořadí, další znojemská společnost VHS Plus.

Tendr provázely komplikace, původně se totiž do výběrového řízení přihlásila pouze jedna firma. Radnice je tedy musela vyhlásit znovu. Vítězem nového řízení se stal Pavel Šťastný z Brna, který ale nakonec nepodepsal s městem smlouvu.

Podpis smlouvy se zhotovitelem, stejně jako následné zahájení prací u rotundy lze podle mluvčí města Zuzany Pastrňákové očekávat každým dnem. Na definitivní potvrzení firmy a konečné termíny oprav netrpělivě čekají vinaři, kteří už několik let při znojemském vinobraní představují v místě u rotundy vína VOC Znojmo.

Předseda vinařského sdružení František Koudela věří, že ochutnávka vín bude mít o znojemském vinobraní své místo opět u rotundy.

„Je to výjimečné prostředí, které nejde ničím nahradit. Nabízíme lidem klidovou zónu a úchvatný výhled. Vinobraní by mělo být především o vínu, pak teprve o burčáku a o tom ostatním. Příští týden nás čekají velké tiskové konference k vinobraní v Praze a Brně a s degustačním stanem u rotundy počítáme. Vše je naplánované a spočítané tak, aby se vešel do prostoru i s případnými omezeními, které ze stavby vyplynou," popsal Koudela.

Ještě včera si užívali turisté slunečné dopoledne v okolí rotundy. „O plánovaných opravách nevím a jsem ráda, že prostor není zavřený. Je odsud opravdu nádherný výhled," libovala si návštěvnice Znojma Klára Dolečková.

Národní kulturní památku a její okolí čekají rozsáhlé opravy, do kterých hodlá město investovat částku přesahující čtyři miliony korun.

Dojde k otevření celého prostoru a úpravě zdi, která oddělovala areál pivovaru od rotundy. Řemeslníci se pustí také do úprav svahu, schodiště nebo třeba sklepení.