„Předseda klubu Petr Krátký poslal starostovi města Petru Nezvedovi jménem klubu návrh na odvolání tajemníka z funkce, kvůli jeho postupu v případě pana Procházky,“ sdělil předseda okresního výboru komunistické strany Miroslav Vlašín.

Opozice tak reaguje na incident, který předcházel úterní mimořádné schůzi znojemského zastupitelstva. Sedmdesátiletý důchodce na něm chtěl předložit zastupitelům svůj otevřený dopis, ve kterém kritizoval počínání představitelů města například při odvolávání bývalé vedoucí majetkového odboru znojemské radnice Renaty Horákové.

Tajemník Krejčíř ale přivolal městskou polici. „Upozornil jsem pana Procházku na to, že jeho dopis obsahuje nepravdy a neoprávněné osočení z trestné činnosti několika osob. S ohledem na tuto skutečnost jsem zavolal městskou policii. Strážníka jsem informoval o tom, že dotyčný má v úmyslu rozdávat svůj dopis a že se domnívám, že tak hodlá páchat trestný čin pomluvy. Požádal jsem o zjištění totožnosti dotyčného. Co se dělo dále, nevím, neboť jsem odešel do jednacího sálu zastupitelstva,“ řekl již dříve Krejčíř.

Strážnicí Procházku odvezli na státní policii, kde několik hodin čekal na výslech. „Celou věc chápu jako zamezení mé účasti na jednání zastupitelů a zabránění mi v předání dopisu. Mé zadržení přesně potvrzuje slova, která jsem do dopisu napsal o totalitním jednání. Vedení města mi znemožnilo zúčastnit se zasedání, které je ze zákona přístupné každému,“ hodnotil postup strážníků Procházka, který kvůli celé věci podal trestní oznámení.