Prodej pražské firmě FK Capital, která vznikla teprve před rokem a soutěž ve Znojmě z několika přihlášených vyhrála, mají zastupitelé schválit na schůzi 16. listopadu. Cena za bezmála dvě stě bytů a provozoven je 62 milionů korun. Vládnoucí koalici stačí ke schválení prodeje hlasy svých zastupitelů. Opozice to chce ještě zvrátit.

„Je smutným faktem, že občané Znojma dosud neznají programové prohlášení městské rady a místo představení vize rozvoje města zatím jeho vedení rozprodává majetek způsobem, který budí řadu otazníků," stojí mimo jiné v prohlášení podepsaném šéfem znojemských lidovců Markem Venutou a zastupitelem a bývalým radním Pavlem Jajtnerem. Spolu s lidovci si za prohlášením stojí i členové opozičního uskupení Pro Znojmo Jiřího Kacetla a hnutí Změna Jiřího Ludvíka. Opozice má k chystanému prodeji hned několik výhrad. „Nevysvětleným aspektem je proč vůbec? Ekonomické důvody byly ze strany města konstatovány velmi vágně tiskovou mluvčí v tom smyslu, že opravy bytů přijdou na milionové částky ročně," podivuje se Venuta. „Velmi mě znepokojuje fakt, že ochrana nájemníků v takto prodávaných bytech potrvá pouhé dva roky," vidí další problém Pavel Jajtner.

Radnice ale má jasno. „Díky transparentnímu nabídkovému řízení získáme do rozpočtu daleko více peněz, než jsme očekávali. Je to důkaz efektivního hospodaření města," tvrdí Gabrhel.

Zastupitelům se už navíc ozval jednatel vítězné firmy Ondřej Karhan, který jim zaslal otevřený dopis. „Pokud by byla naše nabídka schválená zastupitelstvem, jsme připraveni představit radním i zastupitelům nejen naši společnost, ale i její budoucí podnikatelské záměry ve Znojmě," píše mimo jiné Karhan.