Silničáři na Znojemsku letos opravili téměř třicet kilometrů silnic. Dokončit vše chtějí před zimou. „Za třicet milionů korun jsme opravili třeba téměř pět a půl kilometru silnice mezi Vranovem a Šafovem. Dokončený je také průtah Mikulovicemi, přestupní uzel u Miroslavi nebo most mezi Znojmem a Kuchařovicemi," uvedl šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka.

Do finále míří také opravy dvou důležitých mostů přes železniční trať ve Znojmě. Skončit by měly 24. listopadu.

Ve špatném stavu je však nadále asi polovina silnic, o které se stará Správa a údržba silnic. „Chystáme se pouze na ty, na které se jeví reálně nějaký zdroj financování. To je pro období příští IROP, kde máme na nejvyšších příčkách zásobníku průtahy Příměticemi, Kuchařovicemi a Suchohrdly u Znojma, průtah Hrádkem nebo Jamolicemi. Konkrétní termíny nyní nemohu sdělit. Uvidíme, jaký bude další vývoj," přiblížil Komůrka.

Do konce října by měly skončit opravy průtahu Citonic a silnice dál na Milíčovice. Tamní starosta František Molík si opravy denně hlídá. „Jsem samozřejmě rád, že průtah silničáři opravují. Kontrolní dny máme každý čtvrtek a také já podávám určité podněty či připomínky," uvedl Molík. „Silnici v obci jsme měli velmi poničenou také kvůli dřívější objížďce Kasáren, kdy přes nás jezdily těžké kamiony," připomněl Molík s tím, že do konce října by opravy měly skončit.

Řidiči pak budou využívat zcela novou silnici od kasárenské křižovatky až do Milíčovic. „Jsem pochopitelně jako řidič velmi rád. Povrch od kasárenské vypadá pěkně, tak snad se to nezačne brzy propadat jako na silnici na Brno," konstatoval řidič Luboš Klempa.

Krásný nový asfalt si tedy vychutnávají také řidiči, jedoucí od Vranova nad Dyjí do Šafova. „Kus práce se udělalo. Jde o dlouhodobou investici, tak snad je to kvalitně udělané a nějakou dobu silnice vydrží," zhodnotil opravy starosta Podmyče Radek Virgler.

Podle něj nyní silnice působí opticky užší. „Neměřil jsem to, ale vypadá to tak. Možná je to i tou černou barvou asfaltu. Vyčištěné hluboké příkopy také řidiče mohou donutit jet pomaleji, ale až zima ukáže," myslí si Virgler.

Na nový povrch upozorňuje šéf znojemských dopravních policistů Robert Pešek. „Obecně se dá říci, že na novém povrchu by řidiči měli jezdit opatrněji. Na některých místech jsme například dávali dočasně omezení rychlosti, třeba před Těšeticemi, kde byla sedmdesátka. Nová silnice zpravidla láká k rychlejší jízdě, jenže zpočátku může mít zhoršené adhezní vlastnosti," upozornil Pešek.

Příjemně se nyní na rozdíl od minulých let projíždí také Mikulovicemi. Řidiči zde již nyní využívají nový průtah městysem. „Průtah je kompletně hotový až na Horní Dunajovice. Je to velký rozdíl ve srovnání s minulostí. Lidé jsou spokojeni. Ještě se odstraňují jen drobné závady," zakončil tamní starosta Karel Kříž.

Mikulovičtí ještě musí strpět dva a půl měsíce nepohodlí kvůli nedokončeným chodníkům. „Ty budeme mít hotové do konce roku. Obec platila šestnáct milionů za kanalizaci a také chodníky a přeložky. Samotný průtah platil pochopitelně kraj," upřesnil Kříž.