Nemocnice tak pokračuje v rozsáhlé rekonstrukci, jejímž cílem je přesun oddělení ze starého areálu v centru města do nové nemocnice na okraji Znojma.

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhnou asi dvou miliard korun, část z nich už je proinvestovaná. Znojemská nemocnice v tuto chvíli sídlí na dvou místech, vzdálených přitom od sebe několik kilometrů.

Ekonomické důvody

Práce, které začnou na podzim, mají nemocnici posunout blíže ke sloučení takzvaného starého a nového areálu nemocnice. „Uvolní se tím místo pro přesun rehabilitačního oddělení do objektu nové nemocnice," řekl ČTK mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Rekonstrukce budou v budoucnu pokračovat přesunem lůžkových oddělení  ze staré nemocnice tak, aby v areálu na Vídeňské ulici zůstala jen léčebna dlouhodobě nemocných.

„K sestěhování obou částí nemocnice nás vedou ekonomické a logistické důvody," vysvětlil Jajtner.

Odhadové náklady na druhou etapu dosahují dvou set osmdesáti milionů korun. Dokončení obou etap umožní připravit areál staré nemocnice k prodeji.

„Zda půjde o prodej vcelku či po částech, není zatím rozhodnuto," poznamenal  před časem ředitel nemocnice Miroslav Kavka.

Areál staré nemocnice na Vídeňské ulici bude prodávat kraj. Podle městského zastupitele Jiřího Kacetla má možnost do jeho budoucnosti promluvit i město.

„Připravovaný územní plán Znojma předpokládá, že budoucí využití areálu určí regulační plán, což je velmi důkladný a závazný plánovací dokument. Až bude město zadávat regulační plán, mělo by trvat na větším otevření a zapojení do života města. Pohlídat si musí mimo jiné uliční síť, aby areálem procházely nejméně dvě ulice," poznamenal  Kacetl, který se na přípravě plánu podílí.

Nákladné práce ve znojemské nemocnici již dříve kritizoval předseda krajské TOP 09 Jan Vitula. Kvůli opravě se totiž kraj zadluží o další téměř půl miliardy korun.

„Je to nezodpovědné ze strany kraje, chceme se na to zaměřit a doufáme, že kraj investici pozastaví," řekl Vitula.

Jihomoravský kraj opravu zaplatí díky úvěru u Evropské investiční banky. Současný úvěr kraje u této banky má dosáhnout dvou miliard korun. Kraj z peněz kromě opravy znojemské nemocnice staví například nové domovy pro seniory.

Zadlužování? To ne

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška ale nejde o další zadlužování kraje.

„Nejde o další zadlužování, jak se pan Vitula mylně domnívá, ale o přehodnocení priorit v rámci již dříve sjednaného úvěru od Evropské investiční banky," reagoval na Vitulovu kritiku Hašek.

Zároveň  dodává, že se byl osobně několikrát přímo ve Znojmě přesvědčit, že přestavba znojemské nemocnice je nutná.

„I nadále je naší snahou získat na tuto akci také prostředky ze státního rozpočtu a z evropských peněz," dodal jihomoravský hejtman Hašek.