Získat potřebné peníze z evropských fondů a opravit desítky kilometrů poničených cest a silniček v Podyjí plánuje Správa Národního parku Podyjí. Opravy mají trvat dva roky a nemají výrazněji omezit turisty v jejich procházkách či projížďkách kolmo v přírodě parku.

Záměr opravit nezbytné úseky nejvíc poškozených cest Znojemskému deníku potvrdil ředitel Správy parku Tomáš Rothröckl. „Některé cesty nejsou v ideálním stavu. A to jak z pohledu návštěvníků parku, tak z technického hlediska. Některé cesty totiž slouží jako hospodářské," uvedl Rothröckl.

Podle ředitele půjde především o úpravy povrchů cest. „Většina z nich má přírodní charakter, což budeme respektovat. Rozhodně nebudeme asfaltovat všechny cesty v Národním parku Podyjí. Ovšem pokud je někde stará silnice, která využívala tuto technologii, adekvátním způsobem ji opravíme," doplnil ředitel správy parku.

Zároveň dodal, že ochránci přírody v Podyjí se o cesty starali již v minulosti. „Nyní se však otevřela možnost čerpat postupně evropské peníze z operačního programu Životní prostředí. Začali jsme připravovat projekty, které jsou součástí žádosti o podporu a postupně je budeme uplatňovat," řekl Rothröckl.

Desítky kilometrů

Podle představitelů parku půjde o desítky kilometrů silnic a cest. „Jde prakticky o určité množství úseků cest v parku, které chceme opravovat v dalších dvou letech. Pokud nám schválí první etapu, půjde o roky 2014 a 2015," přiblížil šéf správy parku.

Lidé, kteří rádi do přírody Podyjí zavítají, se podle ochránců nemusí bát, že budou výrazně při svých cestách přírodou omezení. „Opravovat budeme po jednotlivých částech. Návštěvníkům parku vždy nabídneme alternativní trasu tak, aby opravované místo šlo obejít či objet na kole jinudy. Hosté parku opravy výrazně nepocítí," naznačil Rothröckl s tím, že pro motoristy připraví na vytipovaných místech i kvalitnější parkoviště. Úředníci již koncem listopadu zahájili stavební řízení.

Plánované opravy vítají jak starostové obcí, na jejichž katastru se má opravovat, tak turisté. „Takovou aktivitu jen vítám. Poté, co se v této zemi dvacet let rozkrádaly a promrhaly miliardy korun, je jen dobře, že se pár milionů dostane na zem na opravy cest v parku," myslí si starosta Hnanic Jiří Musil.

Podobně plány správců parku vidí i starosta Lukova Lubomír Mála. „Je to perfektní. Opravy pomohou i obci. Parku jsme za symbolickou korunu pronajali některé cesty a jsme rádi, že cesty opraví," upozornil Mála.

Cyklisté se těší

Na opravené cesty se těší i turista Ivan Fojtách, který na Znojemsko občas zavítá z jižních Čech. „Do parku jsem často a rád jezdíval s přáteli na kolech. Je fakt, že některé značené cesty pro cyklisty si určité opravy zaslouží. Proto snahy parku vítám a těším se, jak to bude na nových cestách svištět," uzavřel Fojtách.