Několik nadcházejících měsíců se proto smuteční obřady nebudou konat v kapli, která je součástí komplexu centrálního hřbitova, ale zcela jinde.

„Rodiny a přátelé se se zesnulými budou do srpna letošního roku loučit v kostele svatého Michala na Jezuitském náměstí. Tak se dohodla znojemská radnice s příslušnou římskokatolickou farností, když hledala na nezbytně nutnou dobu náhradní důstojné prostory pro smuteční obřady," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

S úpravami, které přijdou na více než osm milionů korun, již dělníci v těchto dnech začali.

Vnitřní přestavba

Opravovat se nebude jenom fasáda, která je ve špatném stavu. „Na té se sice na první pohled nic nezmění, v každém případě se ale zdivo odvlhčí. K velkým změnám ovšem dojde v interiéru smuteční síně. Rekonstrukce bude zahrnovat nové podlahy, nábytek, dřevěné obložení stěn, příhodné osvětlení i nové okenní vitráže," naznačila mluvčí města Pastrňáková.

Aby se z kaple stalo moderní pietní místo, chystá město i částečnou vnitřní přestavbu. V prostorách, které jsou orientovány ke hřbitovní bráně, nechá vybudovat novou místnost pro vystavení rakve. Pozůstalí se tak budou moci se svými blízkými rozloučit v soukromí.

Rakev bude navíc umístěna na pojezdových kolejnicích, takže s ní nebude nutné manipulovat ručně. Toho se bude využívat i v závěru smutečního obřadu.