Téměř hotové jsou práce na výměně povalů. Řemeslníci pokračují na opravách krovů, osazený je další z vikýřů. „Dá se říci, že v loňském roce 2015 opravili řemeslníci a dělníci asi polovinu z celé nasmlouvané stavby," přiblížila Pastrňáková.

Řemeslníci opravují částí povalových stropů včetně omítek stropů, prvků krovu, výměny střešní krytiny, hlavy dvou komínů a římsy. Na závěr na stropy položí hliněnou dlažbu.

Opravy zaplatí město, stát i kraj. „Z Programu regenerace městské památkové rezervace putuje na opravu krovu hradu 838 000 korun, podpora z Jihomoravského kraje činí 150 000 korun. Město zaplatí pět milionů korun.

Nejde však o první investici do znojemského hradu. Do oprav krovů a stropů pod nimi dalo město v předchozích letech zhruba dvanáct milionů korun. Ty šly na opravy západního, jižního křídla a části středního křídla. „V dalších letech je v plánu zbývající etapa oprav, a to takzvaného V přístavku ve středním křídle hradu, který na svou nezbytnou rekonstrukci ještě čeká," zakončila mluvčí.

Znojemský hrad vznikl za knížete Břetislava v první polovině 11. století jako součást systému pohraničních pevností, sídlo znojemských údělných Přemyslovců a důležité správní centrum. Svoje postavení si ponechal i později jako královský hrad. V první polovině 18. století nechali tehdejší majitelé část hradu přestavit na barokní zámek.