Složitost oprav krovů. To je podle představitelů Znojma důvod, proč se opravy znojemského hradu poněkud zpozdí. Znojemští radní na svém posledním zasedání souhlasili s prodloužením termínu pro část oprav hradu.

„Na základě zjištěných skutečností museli řemeslníci provést opravy a doplnění konstrukcí krovu navazující na první etapu západního křídla. Při nezbytném dořešení určitých prvků krovu, které při projektových pracích byly nepřístupné, došlo při vlastních oprav k časovému prodlení také i s ohledem na složitost řešení a osazování jednotlivých konstrukčních prvků," uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Dělníci budou na Deblínském zámku pracovat i v příštím roce. „V roce 2014 počítáme s tím, že budou pokračovat další práce na části oprav krovů a stropů pod nimi. Konkrétně jde o střední křídlo zámku. Nakonec bude ještě zapotřebí opravit krovy a stropy středního křídla, což je takzvaný V přístavek, který se nachází z pohledu pokladny, tedy vstupu do zámku. Tyto plánované opravy pro rok 2014 mají přijít na devět a půl milionu korun," nastínila mluvčí města.

Opravy hradu začaly již před téměř pěti lety. Postupně řemeslníci opravili střechu a krovy v západním křídle, klempíři pak připevnili měděné plechy a okapové římsy. Dosavadní opravy spolykaly už miliony korun. Město hrad opravuje zčásti ze svých peněz a částečně z ministerských dotací.

Se skutečností, že znojemský hrad prochází velmi důležitými opravami, je spokojená ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková. Muzeum dlouhodobě využívá části prostor hradu pro své expozice. „Jsem moc ráda, že se město takto o hrad stará. Opravy byly velmi nutné. Před započetím oprav hradu do něj dokonce zatékalo okny," uvedl Durajková.

Nejdřív oprava přední části

Muzeum podle slov ředitelky nemůže zpřístupnit druhé patro do doby, než bude opravena přední část hradu. „Nyní se opravují prostory nad Deblínskou kaplí a nad černou kuchyní. To je právě to propojení mezi různými úrovněmi hradu," přiblížila ředitelka.

Podobně jako letos bude i v příštím roce muzeum využívat pouze přízemí hradu. „Je tam představena historie nábytku, nabízíme i expozici Hugo Lederera a v Deblínské kapli jsme měli restaurovaný barokní oltář," řekla Durajková.

Opravy znojemského hradu vítají jak lidé ze Znojemska, tak pravidelní návštěvníci regionu. „Ve Znojmě jsem už nějaký čas nebyl, ale vždy se tam rád vracím. Kdysi mi učarovaly uličky starého města, které jsem si rád fotil. Vím také, že město opravuje znojemský hrad. Je dobře, že se najdou peníze na důležité opravy takto významných památek," sdělil Jiří Mňačko ze Zlína.

Jak dodal, zažil i provoz restaurace na hradním nádvoří a navštívil i několik koncertů na nádvoří. „Hrad ve Znojmě není typický hrad. Vždyť je to vlastně Deblínský zámek. I když například prostory bývalé restaurace si v některých ohledech nezadaly s typickými hradními interiéry. Těším se, až bude po opravách a já se s rodinou vypravím na jeho prohlídku. Snad tam najdu i tu bývalou restauraci," uzavřel Mňačko.