O ty v něm pečuje jedenáct dobrovolníků. V nové lokalitě v blízkosti jezdecké stáje se psímu útulku zvýší kapacita až na patnáct zvířat. Především se ale přestěhují ze zastavěné oblasti u bytových domů. „Hodně pomohlo město, protože nový areál vystavělo na svém pozemku. Dáváme do něj ale i celých sto tisíc korun, co jsme od vzniku útulku ušetřili. Pomáhá nám nadační fond Pes v nouzi z Prahy i Vege-Najt z Uherského Brodu,“ upozornila Hájková s tím, že chystají také vánoční sbírku.

Do bzeneckého útulku se dostávají opuštění psi z dvacetikilometrového okruhu. Občas dokonce i z okresního města, když má tamní útulek plno.

Ilustrační foto
Aktuality posílají lidem i esemeskou. Kyjov i Břeclav má nově mobilní rozhlas

Právě v Hodoníně připravují pro psy řadu novinek. „V letošním roce pokračují práce na rozšíření útulku. Po jejich dokončení se kapacita rozšíří o deset venkovních a čtyři zateplené kotce,“ sdělila za Útulek pro psy při Zoo Hodonín Šárka Krakovská, kde si zájemci letos vyzvedli již více než stovku psů. Loni jich bylo téměř dvě stě.

Nové oplocení dostane část břeclavského městského útulku v Bulharech. „Jinak se průběžně mění boudy a spravují podlahy, také jsme malovali boxy. Určitě bychom ale ještě přivítali dobrovolníky pro podzimní úklid listí,“ vzkázala provozovatelka bulharského útulku pro opuštěná zvířata Lenka Malinovská.

V útulku s největší kapacitou v jihomoravském příhraničí ve znojemských Načeraticích novinky neočekávají. V kotcích se šedesáti místy se ročně vystřídá více než tři sta zaběhlých psů.

V okresních městech většinu psů přivážejí do útulků tamní strážníci. Občas sem zavítají i čtyřnozí zahraniční migranti. „Někdy se u nás objeví i psi ze Slovenska, především když předtím pobíhali kolem Moravy. Už se u nás pro ně přihlásili majitelé z Holíče,“ potvrdila pracovnice hodonínského útulku Krakovská.

Ilustrační foto.
Staršího muže srazilo auto, na místě zemřel. Pod koly skončil i chodec v Kyjově

Ještě větší raritou jsou zahraniční hosté v tom břeclavském. „Měli jsme u nás psa s rakouským čipem, a také si díky tomu pro něj majitel od sousedů přijel,“ zmínila Malinovská.