Na svém kontě jich má několik stovek. Není ale jediný z rodiny, kdo propadl umění. Jeho otec Michael Pavlovský je vášnivým výrobcem originálních dřevěných kousků. Před pár dny společně otevřeli Galerii 1602 ve Slatině u Jevišovic.

„Jednou jsme šli s tátou po ulici a za výlohou se mi líbil popelník. Byl krásně barevný a moc jsem ho chtěl. Nakonec jsem si ho nekoupil. Nikdy jsem už takový neviděl. Od té doby mě sklo zaujalo a další skleněná věc, která mi padla do oka, jsem si už pořídil. Sklo se stalo mým koníčkem a vášní. Všechno co mám, tak jsem sehnal převážně v bazarech a vetešnictvích,“ popisuje mladý sběratel.

V nové galerii vystavil spolu se svým otcem asi stovku nejkrásnějších kousků skla, dřevěné hračky a dekorace. „Celou expozici jsem navrhl já. Určitě budeme sbírku oživovat a měnit, aby se neokoukala. Chceme, aby vstup do galerie byl zdarma a lidé si mohli kdykoliv přijít prohlédnout, co vyrábí táta a jak je české sklo krásné a kvalitní. Kdokoliv chce, může zavolat a na prohlídce se domluvíme,“ zve Pavlovský mladší.

Otec i syn přiznávají, že koníček je značně prostorově náročný. Rodina proto využila dům, který si v roce 2002 koupili ve Slatině u Jevišovic. „Jsme z Brna, ale už několik let se dům snažíme opravit a letos se nám zde konečně podařilo otevřít trvalou galerii s novodobým sklem a mými výtvory ze dřeva. Snažím se dělat užité umění,“ vysvětluje umělec Michael Pavlovský.