Internetové aplikace, které lidem umožní lépe vidět na hospodaření města a snáz mu rozumět, spustila znojemská radnice. Nabízí rozklikávací rozpočet, přehled smluv a mapu investic. Podle starosty Vlastimila Gabrhela město vylepšuje svůj projekt otevřené radnice, opozice opatrně oceňuje zajímavá zlepšení, potřeba podle ní budou další úpravy.

Starosta Gabrhel poukázal, že město nabízí víc, než požaduje zákon. „Otevřená radnice pro nás není jen fráze. Proto nyní přicházíme s vylepšeným rozklikávacím rozpočtem, sjednocujeme na jednom místě přehled smluv a nabízíme investiční mapu. Inspirovali jsme se systémy, které používají v Hradci Králové či Novém Městě na Moravě," uvedl starosta.

Jak dodal šéf vnitřního auditu Michal Plaček, který přípravu nového systému řídil, hlavním cílem je nabídnout pohled do hospodaření města, který bude srozumitelnější než úřední tabulky. „Uživatelé uvidí reálné příjmy a výdaje i jejich vývoj, včetně srovnání s minulými lety. To vše přístupnější a přehlednější formou," uvedl Plaček.

Upozornil, že o svým smlouvách zatím město nabízí přehled. „Je z něj patrné o čem, s kým a za kolik peněz město smlouvu sjednalo, vlastní znění smluv bude k dispozici v registru podle chystaného zákona," upozornil Plaček.

Přiblížil i chystané funkce. „Počátkem příštího roku chceme nabídnout možnost registrace, po níž si lidé budou moci hlídat, zda mají uhrazené všechny místní poplatky. Nabídneme také anketu k rozpočtu," doplnil Plaček.

Podle opozice udělala radnice krok kupředu. „Změnu k lepšímu jednoznačně vítám. Je ale potřeba jít dál a jednotlivé části více propojit. V případě rozpočtu by asi bylo nejlepší prostě převzít novoměstský systém, protože je detailnější a přehlednější, " uvedl zastupitel Jiří Ludvík.

Práci programátorů pochválil zastupitel a člen finančního výboru Lukáš David. „Můj první dojem je, že systém je uživatelsky přívětivý a umožňuje najít, co znalý i laický uživatel potřebuje," řekl David.

Politolog Jaromír Příkazský mluvil o přechodu od slov k činům. „Od proklamací je to slušný krok dopředu. Systém vypadá nadějně, bude potřebovat dál ladit," poznamenal Příkazský