Skutečnost, že obchod byl o státním svátku otevřený a zaměstnanci nastoupili do práce, potvrdila jednatelka společnosti Ronja Petra Šrubařová. „Je to tak. Objekt Drei Kronen byl otevřený. Prodejna byla zmenšena na dvě stě metrů čtverečních. Jsme toho názoru, že jsme zákonu vyhověli. Ovšem více se k tomu vyjadřovat nebudeme, vše řeší naše právní oddělení," uvedla Šrubařová.

Přestože novinku v podobě zákazu prodeje o státních svátcích ve velkých prodejnách zveřejňovala média i Česká obchodní inspekce (ČOI) s předstihem, setkali se její kontroloři s nezvyklým přístupem právě v Hatích.

Nyní ČOI vše prověřuje. „Jména konkrétních obchodníků nemůžeme zveřejnit, dokud nebude ukončeno správní řízení. Jsou zde lhůty, které dohromady mohou znamenat, že první výsledky by mohly být na začátku příštího roku," řekl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Podle ředitele inspektorátu ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karla Havlíčka prověřují inspektoři na Znojemsku další případy možného porušení zákona. „Zpětně prošetřujeme dva další podněty od spotřebitelů," naznačil Havlíček.

Za nedodržení zákazu hrozí pokuta ve výši jednoho milionu korun, při opakování až pět milionů korun.

Ve Znojmě měly naopak zavřeno všechny velké prodejny známých řetězců. „Když jsem viděla to prázdné parkoviště u obchodu v Jarošově ulici, řekla jsem si: Aspoň si ty prodavačky trochu odpočinou. Zaslouží si to," konstatovala třeba Martina Přibylová.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do dvou set metrů čtverečních. Právě na toto číslo reagovalo vedení obchodu v Hatích. Výjimku mají lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo prodejny v nemocnicích­.