Podle ředitele znojemského úřadu práce Emila Čopfa se dnes prakticky o letních brigádách nemluví. „Tento pojem nahrazuje pracovní poměr na krátkou dobu a jako takový jej nabízí i náš úřad. Nyní nabízíme asi tisíc sto pracovních míst. Na sezonu se rozjíždí práce jako číšníci, servírky do různých zahrádek restaurací, samozřejmě jde o práce v zemědělství a podobně," uvedl Čopf.

Kdokoli z řad studentů i starších lidí, kteří mají zájem o práci třebas i na kratší dobu, se podle ředitele může podívat například na web pracovního úřadu. „Buď tam, nebo třeba na úřadu, kde volná místa zveřejňujeme na nástěnce," dodal Čopf.

Stovku sběračů například aktuálně hledají ovocnáři z těšetické Pomony. Jejich pracovní nabídku najdou zájemci jak na úřadu práce, tak na různých serverech, které práci nabízejí. „Po zkušenostech budeme potřebovat asi sto lidí. Zájem byl až dosud poměrně slušný. My tyto brigádníky platíme prakticky jako naše kmenové zaměstnance a devadesát procent prací je v úkole. Záleží tedy na každém, jak zapne síly a kolik si vydělá," naznačil ředitel podniku Pomona Těšetice Ivo Pokorný s tím, že se dá vydělat mezi dvanácti až osmnácti tisíci korun hrubého.

Lepší peníze si vydělá například studentka Dominika Babáčková z vesnice Práče. Ta si již se značným časovým předstihem našla práci v Anglii. Pracuje jako au-pair v jedné londýnské rodině. „Ačkoliv je v České republice plno agentur, které tuto brigádu, či výměnný pobyt zprostředkují, já si ji našla sama na internetu na specializovaných stránkách pro rodiny, které hledají výpomoc ke svým dětem," svěřila se Babáčková. Založila si profil a zkontaktovala několik rodin. „Prošla jsem takzvaným pohovorem, který se uskutečnil přes Skype, a během čtyř týdnů už jsem byla v Anglii," přiblížila studentka ze Znojemska.

Hlavním důvodem, proč se rozhodla vyjet do Velké Británie jako au-pair, bylo zdokonalení se v angličtině. „Člověk má také samozřejmě možnost poznat jinou zemi, a trochu si i vydělat. Každá au pair zde dostává týdně kapesné a to se odvíjí především od toho, kolik hodin odpracuje. Je to v rozmezí 80–150 liber za 25–35 hodin týdně. Je tu i možnost přivýdělku, který může vypadat jako uklízení u jiných rodin nebo hlídání dětí po večerech – babysitting," vysvětlila Babáčková. „V Londýně se mi prostě líbí. Především fakt, že je tady pořád co dělat a člověk se nenudí. Ale určitě na tom má velký podíl rodina, u které jsem a která mě bere jako svého člena," uzavřela studentka.

Ekonomicky sice jinde, ale zato doma je nabídka České pošty ve Znojmě. Na internetu se zájemce o práci u pošty dozví, že aktuálně hledá motorizované doručovatele novin. „Jde o rozvoz novin a časopisů v rámci okrsku Znojmo. Pracovní doba je od půl šesté do půl osmé ráno. Řidičský průkaz pro skupinu B je podmínkou. Práce je na zkrácený úvazek, plat činí dva tisíce čtyři sta korun za měsíc," informuje pošta prostřednictvím webu úřadu práce.

Na internetu hledá pracovníky také třeba nábytkářská společnost Lenza. Na webu Hnanic nabízí volná pracovní místa. „Jedná se o brigádníky do výroby na manipulační práce. Po zapracování nabízí možnost dlouhodobého úvazku," informuje firma na webu obce.