Podle Jana Drozda, který má naproti nebezpečné skále muzeum, je už nejvyšší čas. „Čím dřív dají skálu do pořádku, tím líp. Kameny tu a tam padají pořád a když se na skálu podívám, je vidět, že je jen otázkou času, kdy spadnou další," řekl Drozd.

Dosavadní opatření podle jeho zkušenosti příliš nepomáhají. „Betonové bariéry, které sem město nastavělo, jsou k ničemu, jen komplikují provoz. Padající kameny totiž často dopadají před bariéru přímo do silnice. Nemluvě o tom, že tu vídám chodit lidi, třeba i školy, mezi bariérou a skálou," kroutil hlavou Drozd.

Radnice se problémem s padajícím kamením zabývá od loňského roku. Úředníci nejprve nechali zpracovat příslušný projekt, mezitím se pokoušeli omezit do ulice přístup páskami, cedulemi a bariérami.

Nyní už čekají, jaké dostanou nabídky od firem, které se zabývají sanačními pracemi. „Vyhlásili jsme výběrové řízení na dodavatele stavby, více informací budeme moci sdělit po jeho skončení, tedy zřejmě v polovině června. Předpokládaná cena podle projektu činí čtyři miliony dvě stě tisíc korun, skutečná cena vzejde z výběrového řízení. Od jeho výsledků se bude odvíjet i termín zahájení stavby," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková s tím, že pokud vše půjde dobře, mohou se dělníci začít s prací v polovině července a skály dát do pořádku do konce září.

S padajícím kamením měli na jaře problémy i ve Vranově nad Dyjí. Narušené skály ohrožovaly lidi v Zadních Hamrech. „Skály jsou na pozemcích Národního parku Podyjí. O odstranění nebezpečných stavů se Správa parku na naši žádost postarala do několika týdnů. Park nyní zadá geologický průzkum, který rozhodne o dalším postupu pro zmírnění budoucího rizika," informoval starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Skály je podle něj nutné dál sledovat.