Loni si nechal vypálit ze svých meruněk sedmadvacet litrů meruňkovice Petr Hodeček, který má zahrádku nedaleko Znojma. „Letos máme pouze osmnáct litrů 53% a právě dnes jsem si je přivezl. Do sudu jsem přes sezonu naložil téměř dvě stě kilo spadaného ovoce," uvedl Hodeček s tím, že u jablek pozoruje průměrnou sezonu.

Švestek je podle něj dost, ale jsou podstatně kyselejší než loni. Naznačil, že podle celního zákona může malopěstitel vypálit třicet litrů pálenky a měl by prokázat původ ovoce.

Meruňky nyní pálí například v Josef Taufer v Citonicích. „Je jich o třetinu méně, než bylo loni. Zákazníci, kteří dříve vozili ovoce na dvě várky, nyní nepřivezou ani množství, které je potřeba na jednu," postěžoval si Taufer.

Dodal. že postupně začínají lidé připravovat k pálení i jablka. „Záplavy levného ovoce ze zahraničí se neobávám, musíme totiž pálit to, co lidé sami vypěstují. Jak mám ale možnost pozorovat na své zahradě, jablka hnijí a není jich příliš velké množství," naznačil Taufer.

Podobné zkušenosti hlásí i poměrně nová pálenice ze Suchohrdel u Miroslavi, kterou provozuje od loňska Jaroslav Kříž. „Vypálil jsem téměř tolik meruněk jako loni, ale od více zákazníků. Ovoce bylo vesměs kvalitní. Kde trápilo zahrádkáře sucho, je pochopitelně úroda horší," naznačil Kříž.

Jak doplnil, stále ještě pálí meruňky. Jablka sice nyní již zahrádkáři šrotují nakládají majitelé zahrádek do sudu, ale mnohem větší zájem je o hruškovici nebo slivovici.

Mizernou sezonu hlásí v Trstěnicích na Moravskokrumlovsku. „Zatím máme zakázek pouze jednu čtvrtinu oproti tomu, co jsme měli loni touto dobou. Ovoce buď pomrzlo nebo spadlo," stěžoval si Bonk.

Podobně jako v jeho Trstěnické pálenic, začínají pozvolna s pálením švestek v Olbramovicích. „Švestky začínáme pálit již v říjnu, ale jsou to zatím rané odrůdy. Dosud máme nasmlouvané objednávky do konce prosince a uvidíme, kdy nám sezona skočí. Pak se dá teprve hodnotit, jaká ve skutečnosti byla " uvažovala Svatušková s tím, že například meruněk je oproti loňské velké nadúrodě podstatně méně.

„Na některých místech pomrzly, jinde zase naopak byly. Mrazy šly regionem v pásmech. Ceny jsme letos nezvyšovali a lidé u nás zaplatí i tentokrát dvě stě šedesát korun za litr stoprocentní pálenky," doplnila podnikatelka s tím, že meruňky pálí až do poloviny října.