Průměrný rok očekává také Josef Novák ze znojemské pálenice. „Množství meruněk, které zákazníci přivezou, se velmi těžko odhaduje. Je totiž velké sucho a otázka je, jak dopadnou švestky. Doufám, že alespoň jablek bude dostatek," naznačil Novák s tím, že volné termíny mají a lidé se v těchto dnech začínají objednávat. „Pálíme nějakých dvacet až pětadvacet let a vidím, že úroda ovoce se nedá předvídat. Každý, kdo má meruňky, mluví o tom, že část ovoce již byla přezrálá a druhá část je ještě zelená. Stromy mají svěšené listy a je vidět, že sucho jim dává zabrat," podotkl Novák.

Podobnou zkušenost má i zahrádkář Martin Zika. „Meruněk mám na zahrádce méně než loni, ale ovoce je zato větší. Mám asi patnáct stromů a ovoce pomalu dozrává. Úrody bude asi polovina oproti loňsku," naznačil Zika, který se nechává meruňkovici pálit každým rokem. „Do sudu nakládám meruňky i s peckami, pálenka má pak lepší chuť. Ovoce nechávám kvasit ve sklepě. Vzhledem k letošním tropickým dnům by totiž vykvasilo velmi rychle, což není dobře," vysvětlil zahrádkář. Ovoce by podle něho mělo kvasit při teplotě od patnácti do dvaceti stupňů Celsia. Z deseti litrů směsi obvykle v palírně získá litr lihoviny.

Zhruba padesát kilogramů meruněk sklidil na své zahradě provozovatel pálenic v Citonicích Josef Taufer. „Množství se nedá srovnat s úrodou před třemi lety. Co slyším od zákazníků nebo známých, tuny meruněk mají v Lechovicích nebo Božicích, mizerné je to naopak na Miroslavsku," naznačil Taufer, který očekává spíše průměrnou sezonu. „Měli jsme mizerné roky, kdy jsem do konce července neměl žádnou objednávku. Letos to tak není. Nechci být pesimista, ale očekávám horší průměr. Dokud se ale pálení nerozjede, těžko dopředu předjímat," uvažoval Taufer s tím, že v některých lokalitách ovoce zasáhla plíseň a stromům dlouhodobě chybí potřebná vláha.

Zákazníkům umožňuje také uskladnění kvasu po dobu kvašení. Litr destilátu u něj přijde na 270 korun, podobně jako v ostatních palírnách v regionu.

Nad letošní nerovnoměrnou úrodou se pozastavil i expert na ovoce Jaromír Čepička. „Počasí v době květu meruněk bylo příznivé pro odkvět. Tam, kde stromy rostou v závětří, je úroda více než příznivá," uvažoval Čepička s tím, že následně přišly deštíky. „Kdo nestihl stromy ošetřit postřikem, našel na nich později hnilobu," naznačil Čepička.

U velkopavlovické a maďarské odrůdy meruněk sledovali letos ovocnáři nižší výnosy. Jsou totiž citlivé na počasí, oproti novým odrůdám, které velkopěstitelé dodávají do supermarketů.

Provoz palíren kontrolují inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zajímá je povolení k provozu a hygienické podmínky. Inspektoři mohou zkoumat i kvalitu destilátů. Před každou novou sezonou musí projít všechny palírny i celní správa. Kontrole podléhají měřidla i plomby.

kvas a destilaceOvoce určené k výrobě destilátu musí být zdravé a dobře vyzrálé. Plody kvasí nejlépe při teplotě kolem patnácti stupňů Celsia. Není vhodné nechávat kvas na přímém slunci. Někteří pěstitelé doporučují ovoce pomačkat, jiní je krájí. Důležité je ale nechat pecky vcelku. Trojí destilací kvasu z vyzrálých meruněk vznikne pálenka, která chutná a voní po meruňkách. Ideální koncentrace alkoholu je okolo 50%.