Ropné látky na hladině vranovské přehrady neunikly z plavidel, která kotví v přístavišti. Potápěči vyloučili, že by loď byla poškozená, nebo že by palivo vyteklo z nádrže. Příčinu policisté vyšetřují. Ještě včera dopoledne byli na místě hasiči, kteří pokračovali v odstraňování sorbentu z hladiny. Kvalita pitné vody nebyla ohrožená.Pontony s nornými stěnami postavili hasiči kolem několika plavidel v přístavišti u přehrady ve čtvrtek dopoledne.

Lodě patří podnikateli Martinu Balíkovi. „Škodlivé látky neunikly z mých lodí. Domnívám se, že mohlo jít i o sabotáž. Zaráží mě, že mezi prvními přijeli pracovníci celní správy a řešili otázky kolem údajně nezdaněné nafty," líčil Balík s tím, že podnikatelské prostředí na přehradě je velmi špatné.

Jeho první loď na vranovské přehradě, hydrobus Dyji, zničil před dvěma lety žhářský útok, pachatele policie dosud nevypátrala.

Komplikace? Opar a mlha

Ropné látky zasáhly v místě poměrně velkou plochu hladiny. Skvrna měla rozměry asi pět set na padesát metrů. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Znojma i specialisté z Brna. „Hasiči odklízeli skvrnu celý den ve čtvrtek a pokračovali ještě v pátek dopoledne. Museli počkat, než se opar a mlha nad hladinou přehrady zvedne a roztrhá. Sbírají sorbent z hladiny a pracovníci odborné firmy pak látku bezpečně zlikvidují," informovala Pavla Pražáková z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kra­je.

Případem se zabývají policisté. „Potápěči prohledali lodě i dno přehrady. Plavidla nebyla nijak poškozená a z nádraží palivo nevytékalo. Ani na dně přehrady nenalezli žádné předměty, z kterých by mohla znečišťující látka vytékat. Vše nyní řešíme ve spolupráci s pracovníky odboru životního prostředí," řekla mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Látka se drží na hladině

Na místě havárie byl i vedoucí znojemského odboru životního prostředí Jaromír Mička. „Ve čtvrtek jsme povolali Státní plavební správu z Přerova. Situaci sledujeme a rizika vyhodnocujeme," uvedl vedoucí s tím, že únik paliva je citlivý právě proto, že Vranov je i vodárenskou nádrží. Dle jeho slov nebyla ohrožená kvalita pitné vody.

„Částečně došlo ke znečištění povrchových vod v Granátové zátoce. Pitná voda se bere z vod přehrady z devítimetrové hloubky a ropná látka se drží vždy při hladině," uvedl Mička. Dodal, že látku zkoumají odborníci v akreditované laboratoři a výsledky budou známé do týdne.

Situaci sledují i pracovníci Povodí Moravy. „Únik ropných látek naši pracovníci monitorují přímo na místě. Jsme k dispozici zasahujícím hasičům a pomáháme jim s technickým zajištěním. Zdroj a příčinu úniku látky budou zjišťovat pracovníci odboru životního prostřední znojemského městského úřadu a Státní plavební správy. Na místě zasahuje i policie. V tuto chvíli nelze říct, jaké škody může únik ropné látky v tomto případě způsobit, vše záleží na výsledku šetření," řekla mluvčí Povodí Gabriela Tomíčková.

Vranovský starosta Lubomír Vedra, který zásah hasičů rovněž sledoval z hráze přehrady, zdůraznil, že celý incident je nutné důkladně vyšetřit. „Podobný únik ropných látek na přehradě nepamatuji. Ovšem už loni se stalo něco podobného v menším a vyšetřování šlo bohužel do ztracena. Už vzhledem k rozsahu úniku je tentokrát nutné vše prověřit důkladně a zjistit, kdo nese odpovědnost," naznačil starosta Vedra.