„Máme připravenou opravu a restaurování omítek severozápadního křídla nad řekou Jevišovkou, chystáme také opravu pilířů, schodišť a zábradlí vstupního mostku. Projektanti pracují na podkladech pro opravy hromosvodů, rozvodů elektřiny a instalace zabezpečovacího zařízení," vypočítala hlavní úkoly Eva Pánková z Moravského zemského muzea, které zámek spravuje. Muzeum nyní vybírá dodavatele. „Po vyřízení všech náležitostí chceme práce zahájit na přelomu roku," dodala Pánková. Investice má letos dosáhnout až dvacet milionů korun.

„V první polovině září slavnostně otevřeme nově doplněné a rozšířené expozice a prohlídkovou trasu. Návštěvníci uvidí výstavu Sousedé na talíři o kuchyni a zvyklostech stolování na jižní Moravě a v Dolním Rakousku. Nabídneme také novou expozici zámeckého i lidového nábytku," připomněla Pánková.

Vyhledávané památky na Vranovsku, spravované Národním památkovým ústavem, letos chystají výrazně menší opravy. „Po hlavní sezoně na podzim přestěhujeme dámské toalety, které byly dosud v nevhodně zvolených prostorách v někdejších konírnách. Tentokrát budou na vhodnějším místě u kočárovny vedle restaurace na hlavním nádvoří," sdělil kastelán hradu Bítova Jan Binder s tím, že opravy vyjdou a tři čtvrtě milionu korun.

„Podle toho, kolik do konce sezony utržíme, připravíme možná i některé menší provozní úpravy, například menší opravy ubytování pro průvodce a podobně. Již dříve se nám také podařilo odstranit havarijní stav dřevomorkou napadených trámů v hradním paláci," dodal kastelán.

Po delším čekání začalo návštěvníkům od letoška sloužit nové parkoviště. „Ohlasy jsou dobré, lidé oceňují i nízký poplatek dvaceti korun. Ten ale musíme od příštího roku zvýšit na dvojnásobek," řekl Binder.

Především papírové přípravy oprav pro další rok zaměstnávají letos správce zámku ve Vranově nad Dyjí. „Požádali jsme o dotaci na opravu bývalé sýpky, která sloužila i jako zámecká jízdárna. Máme šanci dosáhnout až na pět milionů korun. Letošní rok věnujeme zejména nákladné projektové přípravě. Chystáme také nezbytné práce na Novém Hrádku, kde je třeba řady drobnějších statických zásahů do zdiva," sdělil zástupce kastelánky Karel Janíček.

Na zchátralý zámek v Uherčicích stát už druhý rok nedal na opravy ani korunu. Do oprav a restaurování stropu banketního sálu se řemeslníci mohli pustit díky daru britské nadace Přátelé českých historických budov, zahrad a parků.

„Dostali jsme třicet tisíc liber, tedy více než devět set tisíc korun," sdělila kastelánka zámku Eva Štěpánová. Příspěvku Britů si velice cení.

„Je to pro nás velmi významný dar. Důležitost takových darů pro nás roste s tím, jak ubývá peněz od státu," poznamenala kastelánka.

Po letech jednání a příprav mají na podzim začít první opravy zámku v Moravském Krumlově. Společnou vůli postarat se o jeho postupnou obnovu nedávno ve společném memorandu vyjádřili zástupci ministerstva kultury, kraje, města a vlastníka, společnosti Incheba.