Několik desítek let staré panelové domy na ulici Janského ve Znojmě se v posledních letech nepřehlédnutelně mění. Pomalu dostávají nové, zateplené fasády.

Jejich obyvatelé a zároveň i majitelé investovali i desítky tisíc korun do výměny oken. Další opravy ale možná už následovat nebudou. Státu totiž došly peníze na jejich dotace.

„Vzhledem k omezeným finančním prostředkům na poskytování dotací určených na podporu oprav, modernizací a rekonstrukcí panelových bytových domů v rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2007 je Fond nucen k letošnímu pátému říjnu až do odvolání zastavit přijímání žádostí o tuto formu podpory,“ píše se stroze na internetových stránkách fondu, spadajícího pod ministerstvo pro místní rozvoj.

Třicet paneláků


Ve Znojmě by se nedostatek peněz mohl dotknout asi tří desítek právě opravovaných panelových domů.

„Lidé s dotací počítali a teď nedostanou ani korunu. Ti, co chtěli začít s revitalizací, si to teď možná rozmyslí,“ řekl ředitel bytového družstva Znojemčan Bohumil Dolejský.

Dnes se ve Znojmě rekonstruuje pětadvacítka paneláků. Družstevníci v dalších pěti revitalizaci zvažují. „Investice do oprav se podle velikosti domů pohybují od jednoho milionu osmi set tisíc až do sedmi a půl milionu korun,“ dodal Dolejský.

Program Panel, který zajišťuje Statní fond rozvoje bydlení, podporuje rekonstrukce panelových domů především úrokovými dotacemi, kterými se pro investory snižují tržní úroky z půjček od bank a spořitelen až o čtyři procentní body.

Program se má znovu rozběhnout až po schválení rozpočtu na příští rok. Dotace k úvěrům by ale měla klesnout na dvě a půl procenta.

Ve fondu bude také méně peněz než v letošním roce. Ještě před měsícem jeho jmění vláda navýšila o téměř tři miliardy. „Zvýšením množství peněz na opravy jsme vyhověli téměř všem letošním žádostem vlastníků panelových bytů nebo domů,“ řekl tehdy na tiskové konferenci po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Třikrát méně


V příštím roce by ve fondu mělo být jeden a půl miliardy korun, tedy zhruba třikrát méně než letos.

V panelových domech bydlí více než třetina obyvatel České republiky. Největší podíl (čtyřicet procent) na bytovém fondu mají panelové domy v sociálně nejslabších regionech severní Moravy, Ústecka a Karlovarska.