Znojemští radní však mezitím kývli na firmu, kterou vybrala hodnoticí komise ve výběrovém řízení a která má provést rekonstrukci středního parku ve Znojmě. Ze sedmi společností, které se přihlásily do výběrového řízení, nakonec komise jako nejlevnější vybrala nabídku firmy Demstav group z Hranic. Společnost nabídla, že část parku dá do pořádku za tři miliony a šest set šedesát tisíc korun.

„Mohu potvrdit, že komise vyhodnotila jako nejvýhodnější právě nabídku společnosti Demstav. Tato firma bude řešit například zavlažovací systémy, cesty, chodníky a osvětlení. Výsadba stromů je pak v režii městské zeleně," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Odpůrcům způsobu provádění revitalizace se ale nelíbí masivní vykácení prostřední části hlavního městského parku. Poukazují i na to, že k zemi šly i zdravé stromy. „Peticí se stavíme proti způsobu, jakým představitelé města začali dělat takzvanou revitalizaci parků," sdělil jeden z organizátorů petice a předseda občanského sdružení Za Znojmo přívětivější Petr Lazárek.

Sám plánuje, že se do konce února sejde se starostou města. „O petici vedení radnice pochopitelně už ví. V elektronické podobě ji podepsalo přes šest set lidí, další podpisové archy jsou rozmístěné na různých místech města. V tuto chvíli nemám přesná čísla, kolik lidí se k ní připojilo," vysvětlil Lazárek.

Existenci petice však první muž znojemské radnice nechtěl vůbec komentovat. „Žádnou petici jsem zatím nedostal, takže se k tomu nemohu vyjádřit. O schůzce s panem Lazárkem nevím," reagoval starosta s tím, že se otevřené komunikaci při tak důležitých změnách, jako je obnova parku, nebrání.

Ke hromadnému kácení stromů v parku přistoupilo město už začátkem listopadu loňského roku. Tehdy řada Znojemských zažila šok poté, co se jim při pravidelné cestě do práce odkryl skličující pohled na zcela vykácený park u Komenského náměstí vedle gymnázia.

Podle vedení města bylo ale kácení jírovcové aleje nevyhnutelné a zahájilo dlouhou práci na obnově hlavního znojemského parku. „Obnova je nezbytná z důvodu stáří a nemoci stromů, které již několik let dosluhují," zdůvodnil tehdy kácení Gabrhel.

Práce ve středním parku podle projektové dokumentace by měly začít už na jaře. Projekt počítá například i s tím, že také v dalších částech parku, které se budou revitalizovat později, budou všude stejná osvětlovací tělesa. „V návrhu revitalizace celého parku jsou takové typy osvětlení, které budou dostupné i v budoucnosti," zakončil Gabrhel.