„Na své cestě projede historická vlaková souprava také opuštěnou trať mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí. Osobní dopravu na této dráze kraj zrušil už před dvěma lety a vlaky postupně nahradily autobusy. S těmi ale Jemničané nejsou spokojeni. Naším cílem je proto podpořit snahu tamních obyvatel o záchranu trati a také dráhu částečně oživit," vysvětlil místopředseda spolku Jiří Kacetl.

Kromě nové trasy čekají cestující také další novinky. Oproti minulé jízdě jim organizátoři slibují větší důraz na historii, parní lokomotiva totiž potáhne soupravu historických vagonů z čtyřicátých let a bufetový vůz.

„Samotná lokomotiva pochází z poválečné doby. Za sebou potáhne takzvané vagony prkeňáky, které budou pro cestující volně průchozí. Myslím, že tím vyhovíme milovníkům historie, kteří si při minulé jízdě v novějších vagonech připadali trochu ochuzení," přiblížil Kacetl.

Parní vlak vyrazí před půl desátou ráno ze Znojma a pojede přes Citonice, Olbramkostel, Šumnou, Grešlové Mýto, Blížkovice a Vesce. Asi deset minut po jedenácté hodině by měl dorazit do Moravských Budějovic, kde si cestující mohou udělat hodinovou přestávku.

„Na moravskobudějovickém nádraží jsme připravili kulturní program, ve kterém nebude chybět živá hudba, nejrůznější soutěže a chutné občerstvení. Lidé mají také možnost zhlédnout nedávno otevřenou Mašinkárnu s velkým modelovým kolejištěm, ozdobeným miniaturami hradů a zámků jihozápadní Moravy," láká šéf spolku Martin Kouřil.

Krátce po poledni se pak vlak vypraví po opuštěné trati přes Jackov, Dědice, Rácovice, Třebelovice a Lhotice. V Jemnici, kam dorazí kolem jedné hodiny odpoledne, se cestující mohou občerstvit nebo si projít hlavní pamětihodnosti města a zámecký park.

„Zájemcům nabízíme také možnost projet se parním vlakem z Jemnice do Třebelovic a zpět. Jízdenky si lidé mohou koupit přímo ve vlaku. Cena jízdného se bude řídit běžným tarifem Společnosti místní telčské dráhy, která se na akci podílí," řekl Kouřil.

Na svou zpáteční cestu z Jemnice pak vlak vyrazí ve tři odpoledne.

PETRA SVITAVSKÁ