Dny partnerských měst jsou součástí Májových slavností, které budou trvat až do 23. května. „Hned v úterý od dvou hodin startují na Horním náměstí již posedmé Dny partnerských měst, tedy přehlídka kultury a gastronomie našich spřátelených obcí. V letošním roce přijedou delegace ze šesti partnerských měst: Trento-Povo, Trento-Villazzano a Pontassieve, z rakouského Retzu a ze slovenských měst Bratislava-Ružinov a Nové Zámky," uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Jak v úterý, tak ve středu si zájemci mohou na náměstí koupit různé delikatesy, pokrmy, vína a výrobky typické pro danou zemi či oblast. „Slovenská města se budou prezentovat nejen svými sýrovými specialitami, ale také řezbářskými a šperkařskými výrobky," řekla Pastrňáková.

Na pódiu se budou po oba dva dny střídat soubory a zpěváci ze všech přítomných měst. „Vystoupí například bratislavský Folklórny súbor Karpaty, z Pontassieve dívčí taneční skupina moderních tanců A.S.D. Fenice nebo italská zpěvačka Isabel Tamiazzo, vítězka Artistic Music Show oceněná v Talent Night Italia. Za Znojmo vystoupí hudební rocková skupina Kristovy léta a taneční skupina Mighty Shake," doplnila Pastrňáková.

Pomyslné kulturní žezlo převezmou 7. května znojemští studenti a začne tak největší studentská akce Majáles. „Slavnost se letos ponese v netradičním duchu. Moderovat sice bude osvědčená známá dvojice Nasty & En.Dru, konat se bude i majálesový průvod, ale jedna zásadní věc se změní," naznačil ředitel Znojemské Besedy František Koudela. K Majálesu se totiž připojila hudební televize Óčko. „Král a královna se v sobotu zúčastní natáčení v novém studiu TV Óčko a vše bude živě!" hlásí facebookový profil Majálesu.

Na obě akce se těší Jaroslav Švarc ze Znojma. „Hlavně na partnerská města. Rád ochutnám slovenské klobásky," konstatoval milovník uzenin Švarc.