VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pecháčová: doma jsme malá Fruta

Znojmo - Hned tři ceny si ze soutěže o nejlepší rychlokvašku a sterilované okurky na znojemských Slavnostech okurek odnesla Hana Pecháčová z Horních Dunajovic. Přitom se soutěže účastnila poprvé.

31.7.2010 3
SDÍLEJ:

Hana Pecháčková obdržela diplom za 1. místo O nejlepší sterilovanou okurku.Foto: DENÍK/Sylva Pavlačková

„Myslím si, že mám prostě dobré okurky. A asi je to pravda, protože lidi se za mnou každý rok vrací,“ říká Pecháčová, která má na Masarykově náměstí každoročně o slavnostech svůj stánek.

Okurky sklízí především na své zahradě. „Hlavně, že jsou to naše znojemské. Doma jsme totiž taková malá Fruta,“ směje se.
Okurkami obdarovává celou rodinu i známé. „Zavařuji jich hodně, protože lidi jsou na ně zvyklí. Raději chtějí domácí suroviny,“ dodává.

V soutěži v klasicky zavařovaných okurkách získala zlato i stříbro. „V obou vzorcích, kterými jsem do soutěže přispěla, jsou stejné suroviny. Akorát nálev je jiný. Do jednoho jsem přidala známý znojemský macerát. Druhý vzorek jsem dělala podle tajného receptu, který jsem před lety dostala od své tchyně,“ říká .

Na soutěži uspěla i s kvašáky. „Mám svůj vlastní nálev a první místo mě opravdu překvapilo. Radost mi udělal i manžel, který se svými kvašáky skončil na místě třetím. Při přípravě mi do toho pořád mluvil a komandoval, co mám do nálevu na kvašáky dát. Tak jsem mu řekla, ať si udělá své. A bylo,“ říká vítězka.

Nakonec přidává i recept na nakladačky. „Do tří litrů vody dám cukr, ocet, sůl, bobkový list a špetku skořice a pepře. Do sklenice skládám očištěný kopr, mrkev a cibuli, vložím umyté okurky do zavařovací lahve a dám sterilizovat do hrnce. Musím si pohlídat čas a teplotu, kterou držím při osmdesáti stupních asi dvacet minut. Myslím si, že je dělám úplně klasicky jako každý druhý,“ popisuje Pecháčová.

Autor: Sylva Pavlačková

31.7.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům

Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení