„Žena venčila svého psa, když na něj zaútočil jiný, bez dozoru se pohybující pes. Když žena svého psa, který byl na vodítku bránila, utržila od útočícího psa tržné zranění na ruce. Napadený pes musel být následně ošetřen veterinářem,“ uvedl preventista městské policie ve Znojmě Petr Hladký.

Strážníkům se povedlo zkontaktovat majitele psa, který zaútočil. Upozornili jej, k čemu došlo a že by měl neprodleně se svým psem zajít na veterinární vyšetření, zda-li není nakažen vzteklinou. „S tím majitel psa souhlasil včetně toho, že by měl uhradit náklady za ošetření napadeného psa i jeho majitelky,“ řekl Hladký.

Případ bude řešit správní orgánu. „U tohoto majitele psa nejde zdaleka totiž o první případ, kdy mu uteklo některé z jeho zvířat. Za porušení obecně závazné vyhlášky města Znojma mu hrozí sankce až třicet tisíc korun,“ doplnil Hladký.

Letos se policie na Znojemsku zabývala už desítkou případů napadení člověka psem. „Napadení měli jen lehká zranění a šlo tedy jen o přestupky. Paragraf devětačtyřicet přestupkového zákona řeší přestupky proti občanskému soužití. Pokud tedy pes nějakého majitele komukoli ublíží, může dostat pokutu až tři tisíce korun. Za volné pobíhání psa, které řeší vyhlášky obcí, hrozí podle jiného paragrafu až třicet tisíc korun,“ vypočetla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.