Ojedinělá novinka a nadějný počátek nové tradice. Tak představují organizátoři týdenní mistrovský kurz pro mladé operní pěvce, který ve Znojmě v úterý zahájil věhlasný tenor Peter Dvorský. Někteří členové kulturní komise městské rady jsou ovšem v rozpacích nad tím, kolik městských peněz zastupitelé na podporu kurzů schválili.

„Mistrovské kursy pořádá Dvorský již mnoho let na různých místech. V České republice jsou však nyní jedině ve Znojmě. Máme velký zájem založit dlouholetou tradici,“ řekl Jakub Pustina, který má na starosti organizaci kurzu. Jak vysvětlil, Znojmo ho okouzlilo, když tu měl loni svůj recitál.

Pro svůj záměr získal zejména znojemského místostarostu Pavla Balíka. „Peter Dvorský je umělec velkého mezinárodního věhlasu. Domnívám se, že mistrovské kurzy pro nejlepší mladé pěvce budou dobrou prezentací Znojma v celé republice,“ řekl Balík. Také on vyslovil naději, že letošní premiéra založí novou tradici. „V příštích letech by Dvorského jméno mohlo přitáhnout i diváky z Rakouska,“ dodal místostarosta. Připomněl, že veřejnost může do divadla nahlédnout a pěvecká školení si poslechnout.

Poněkud zdrženlivěji hodnotila novinku znojemského kulturního kalendáře předsedkyně kulturní komise městské rady Jitka Schneiderová. „Může to být dobrá akce, na závěrečný koncert se snad přijde podívat dost lidí. V komisi jsme o záměru diskutovali a doporučili snížení navrhovaného příspěvku na nynějších tři sta tisíc. Rada se k našemu doporučení přiklonila a stejně pak rozhodlo i zastupitelstvo,“ rekapitulovala Schneiderová s tím, že se sama zdržela hlasování. „Osobně si myslím, že velikost akce příspěvku úplně neodpovídá, i když svůj přínos, jak jsem už řekla, mít může,“ dodala Schneiderová.

S poněkud smíšenými pocity komentoval celou věc šéf Hudebního festivalu Znojmo a další člen komise Jiří Ludvík. „V první řadě jsem velmi rád, že největším stoupencem kurzů je místostarosta Balík. Snad ho i to, že jsme prosadili festival, kterému on původně nevěřil, přesvědčilo, že kultura je ve městě opravdu potřeba,“ podotkl Ludvík. Příspěvek, který město na akci poskytlo, nechtěl příliš komentovat. „Jsem rád, že se něco takového ve Znojmě koná, vyjadřovat k rozpočtu se raději příliš nebudu,“ dodal.

Místostarosta Balík kritiku odmítl. „Podporu města považuji za naprosto adekvátní. Velkým přínosem je už to, že si pan Dvorský vybral Znojmo, právě díky nabídnutým podmínkám. Do budoucna na tom můžeme založit zajímavou prezentaci regionu směrovanou nejen do celé republiky, ale i do Rakouska,“ uvedl Balík.

Organizátor Pustina potvrdil, že podpora radnice byla klíčová. „Město je náš generální partner, bez kterého bychom kurz pořádat nemohli. Je určený pro mladé pěvce, proto není možné celou akci zaplatit z poplatku, který hradí oni,“ dodal Pustina.