„Povinnost vyvěsit ve třídách a kancelářích portrét prezidenta republiky není stanovena žádným zákonem ani vyhláškou. Jde tedy o akt závisející pouze na vedení každé školy," uvedla v petici její autorka, sedmačtyřicetiletá ekonomka Martina Špačková ze Znojma.

Prezidenta republiky ze sdělovacích prostředků podle ní všichni dobře znají. „Není určitě nutné dětem a studentům denně ve třídách připomínat jeho podobu. Navíc se po pětiletém volebním období, pokud nevyhraje stávající prezident, hlavy státu mění a je tedy třeba vyměnit i veškeré jeho portréty. To je jistě i záležitost ekonomicky nákladná," doplnila Špačková.

Autorka petice připomíná, že Komenský je jedním z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů. „Během svého života si získal renomé především jako pedagog, respektive teoretik pedagogiky a autor mnoha spisů z tohoto oboru. Byl jediným tvůrcem originální, filosoficky ukotvené pedagogické soustavy v českých zemích, zabýval se všeobecnou teorií výchovy, didaktikou, vytvořil speciální metodiku výuky jazyků a sám sepisoval originální učebnice. Komenský je považován za zakladatele moderní pedagogiky a vysloužil si přízvisko Učitel národů," připomněla Špačková.

Dodává, že jakékoli pochybnosti o příslušnosti k české národnosti jsou zcela mimo. „Komenský byl Čech jako poleno. Pokud někdo bude tvrdit, že polovinu života žil v exilu a zemřel v holandském Nardenu, vraceli bychom se k předvolební prezidentské kampani, a to rozhodně odmítáme," podotkla Špačková.

K petici, kterou autorka zveřejnila na serveru www.petice24.com, se během několika hodin připojily desítky lidí.

Miloš Zeman.Jednou z prvních byla například fotografka Karla Marešová. „Naprosto souhlasím s věcnými argumenty autorky petice. Jen mne trochu mrzí, že se tato myšlenka nezrodila podstatně dříve. Třeba už v době prezidentování Václava Havla," řekla Znojemskému deníku Marešová.

Zrod petice a myšlenku výměny obrazu státníka za učitele národů uvítal například ředitel Základní školy Prokopa Diviše ve Znojmě-Příměticích Daniel Kasan. „O petici nevím, jste první, kdo mi o ní řekl. Musím však říci, že se mi tento nápad líbí a osobně se pod ni rád podepíši," naznačil ředitel jedné z největších škol ve Znojmě.

Na svá školní léta v České republice, ale také v Austrálii, kam jeho rodina za totality emigrovala, zavzpomínal otec malé školačky David Holeček. „Dcerka chodí do první třídy základní školy ve Znojmě. V její třídě visí samozřejmě obraz Václava Klause. Nám v dětství visel tehdejší prezident a v té době samozřejmě nejvyšší šéf komunistů v republice Gustáv Husák. V Austrálii se takové věci nedějí. Ve třídě jsme tam žádného státníka neměli, jen samé zajímavé obrázky. Petice je sice zajímavá, ale osobně bych spíše podpořil myšlenku, aby si každý ve třídě vyvěsil, co chce," uzavřel Čechoaustralan Holeček.