Poslední z nejvýznamnějších součástí výzbroje pevnosti vrátili v pátek členové klubu vojenské historie do svého pěchotního srubu Zatáčka mezi Chvalovicemi a Šatovem. Z nákladního auta s pomocí jeřábu a ochotných rukou přemístili do střílny druhý z dvojice pevnostních kanonů, jimiž byly pevnosti této třídy vybaveny.

Majitelé pěchotního srubu přitom dokázali vypátrat přímo kus, který v pevnosti původně byl. „Je to pětaosmdesáti­milimetrový kanón vzor 44/59. Původně býval šatovské pevnosti Úvoz. Od roku 1962 byl zde na zatáčce až do roku 1999, kdy armáda pevnosti opustila a výzbroj odvezla," uvedl místopředseda klubu Rostislav Adam.

Jak dodal, kanón má nyní ve svých fondech Slezské muzeum v Opavě. „Dohodli jsme se nimi na zápůjčce a ve spolupráci s dílnami brněnského Technického muzea kanón renovovali," dodal Adam.

První kanón nadšenci instalovali před šesti lety. „Tentokrát nám to šlo o něco lépe. Máme ho ve střelecké místnosti, která je prakticky zcela vybavená a přístupná návštěvníkům Nový kanone je v druhé místnosti, kde máme nyní zázemí klubu a součástí prohlídky není," upřesnil Adam.

Instalaci kanonu si fandové vojenské historie ze Zatáčky přesně načasovali. V sobotu a neděli totiž poprvé v sezoně otevírají. „Máme otevřeno tento víkend, poté třetí víkend v červnu a první dva týdny v červenci a srpnu a poslední víkend v září," doplnil Adam.

ZAČÍNÁ SEZONA

O víkendu má otevřeno také pevnůstka u Slupi. „Před letošní sezonou jsme renovovali okop pro postavení těžkého kulometu. Po letech už vyhnívala výdřeva, proto jsme ji museli vyměnit a okop vyčistit. Mimoto máme v expozici různé nové exponáty," řekl majitel šatovské pevnůstky Pavel Andrýsek.

Muzeum bude pro návštěvníky otevřené také například poslední víkend v květnu, třetí víkend v červnu, první týden v červenci a při Slavnostech chleba ve Slupi třetího září.

Muzeum opevnění nedaleko vranovského zámku otevře poprvé za dva týdny. „Otevíráme třiadvacátého a do konce června bude otevřeno o víkendech. O prázdninách pak denně mimo pondělí. V expozici máme nový lehký kulomet a řadu drobných novinek. Zaučuje se také nový tým průvodců," sdělil šéf vranovského muzea Martin Černý.