„Při lenošení ochabují svaly. S mozkem je to podobné. Kdo netrénuje, musí počítat s jeho ochabováním," říká Fruhwirtová. Sama trénuje vlastní paměť i koncentraci vše nejdříve zkouší na své rodině a přátelích. K narozeninám tak od ní rodina dostává mozkohračky. Když jezdí nakupovat, auto vždy parkuje na jiném místě parkoviště. To kvůli tomu, aby si trénovala prostorovou orientaci a paměť.

Rodačka ze Znojma žije v Rouchovanech, v obci na pomezí jihu Moravy a Vysočiny. V Třebíči vede první „mozkohernu" v zemi. Nyní hodlá s různými technikami procvičování mozku seznámit zájemce v Moravském Krumlově. „Řekneme si, jak paměť funguje a ukážeme si mnemotechniky, tedy paměťové triky pro lepší zapamatování toho, co potřebujeme. Přivezu nejrůznější hlavolamy, rébusy a mozkohračky, pomocí kterých mohou příchozí trénovat mimo jiné i prostorovou orientaci. Některé pomůcky, které předvedu, jsou volně k dostání v obchodech, některé si můžeme doma vyrobit. Pro trénink koncentrace a paměti je výborné například i klasické pexeso," prozrazuje trenérka paměti. Dodává, že pro běžný život mnoha lidí může být užitečné, když se naučí snadno zapamatovat PIN kódy a různá další hesla, ať už číselná či slovní.

Mozkohračky  zábavným způsobem trénují paměť i koncentraci.Zdroj: archiv Evy Fruhwirtové

Trénovat mozek mohou všichni a netýká se jen seniorů. „Zdraví lidé se díky procvičování udržují v kondici. Schopnost koncentrace může narušit stres nebo únava, což je poměrně běžná věc. Další kategorií jsou zájemci, kteří trpí kognitivní poruchou. Mají o něco větší problémy s pamětí, než by odpovídalo jejich věku, ale nebrání jim to v běžném životě a soběstačnosti. Je zjevné, že mozek se musí cíleně trénovat. Co člověk nepoužívá, to totiž ochabuje," naznačuje.

Procvičovat paměť by měli podle i lidé stižení Alzheimerovou chorobou, při které mozek ochabuje. Pravidelný trénink mozku může oddálit další fáze nemoci, při kterých pacient ztrácí soběstačnost. „Spousty chyb se dopouští například i rodiče malých dětí, kteří je zahrnou velkým množstvím hraček a technických vymožeností. Děti pak přeskakují z jedné na druhou a neudrží pozornost. Kapitola sama pro sebe je pak školství, které často nedokáže žáky a studenty naučit, jak se mají učit. To je přitom to nejdůležitější," zdůrazňuje trenérka.

Podobně zaměřených specialistů je zhruba dva tisíce v celé zemi. Inspiraci pro svou práci čerpá u České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, která pravidelně vyhlašuje Národní týden trénování paměti. Letos začíná 13. března. Workshop v Moravském Krumlově se uskuteční 15. března v pět hodin odpoledne v galerii Knížecího domu. Podobnou akci mohou navštívit i lidé v hodonínské knihovně, a to 14. března, přednášku zde povede trenérka paměti Milada Češková. Vstupy jsou zdarma.