Pítko v účetní hodnotě téměř sto šedesát tisíc korun ani v neděli chladnou pitnou vodu nenabídlo. Zodpovědní úředníci přitom podle vyjádření zástupců radnice o problému ví. Opravy nefungujícího zařízení prý budou složité. „O nefunkčním pítku víme, ale problém je bohužel v zemi. Je vypnuté, protože kdyby se zapnulo, tak by sice voda tekla, ale zároveň by unikala i do podzemí. Oprava bude náročnější, protože se bude muset kopat do silnice," sdělila asistentka mluvčí radnice Taťána Pavelková.

Znojmo se podle Pavelkové stará o celkem jedenáct míst, kde lze pitnou vodu zdarma získat. „Například na Masarykově či Mikulášském náměstí, kde jsou pítka s ventilem, ale také třeba na Slepičím trhu, v lokalitě Jáma ve starém městě i v Příměticích v ulici Krylova, kde je nadzemní hydrant s pítkem. Podobný je také třeba v Konicích nebo Načeraticích," doplnila asistentka mluvčí města Pavelková.

Podle známého znojemského cestovatele Petra Fily je pitná voda zdarma nabízená turistům slušným evropským standardem. „V Asii se s pítky člověk často nesetkává, ale v našich poměrech by mělo být běžné. Je tedy jen škoda, že známé pítko u obchodního domu nefunguje," řekl Fila.

Podle podnikatele Fily je především o víkendech v centru Znojma problém pitnou vodu získat.

V restauracích v centru Znojma by případný zájemce musel za požadavek na pouhou vodu bez další konzumace nejspíš zaplatit. „Ne každý chce jen kvůli vodě vstupovat do restaurací. Obchody totiž v centru Znojma prakticky nejsou a sehnat tak v sobotu odpoledne či v neděli pitnou vodu může být problém. Když už tam to pítko je, mělo by fungovat. Je jen škoda, že opak je pravdou," uvažoval Fila.

Podle vyjádření města má pítka ve správě Správa nemovitostí města Znojma. „Její pracovníci je namátkově kontrolují," sdělila asistentka Pavelková.

„Pítka se většinou umisťují v rámci oprav veřejných prostranství. Aktuálně se plánuje revitalizace vnitrobloku ulic Dukelských bojovníků a Sokolovská, kde veřejnost prozatím hlasovala o umístění pítka," přiblížila Pavelková.

Podle majitele cestovní agentury Lukáše Davida je v sousedních státech běžné nabízet lidem pitnou vodu zdarma. „Mám například živou zkušenost s Vídní. Zde jsou pítka na každém kroku, což turisté v parných letních dnech vždy ocení. Pitná voda by měla být přirozenou nabídkou měst. Doufám, že ve Znojmě nefunkční pítko v Obrokové ulici město opraví," konstatoval David.

Kdy tomu tak bude, se redakci Deníku nepodařilo zjistit. Lidé, kteří Znojmo znají, se mohou vydat pro pitnou vodu do jiných míst města. „V tom je právě ten problém. Domácí se poměrně snadno zorientují, a ti navíc většinou vyrazí do centra v horkém létě napojeni z domova. Tady jde skutečně o nabídku turistům, například cyklistům. Vím ze zkušenosti, jak příjemné je s partou přátel na kolech přijet do vesnice či města a snadno najít pumpu s pitnou vodou. Všichni se rádi napijí a ještě si vždy doplní vodu do svých cyklistických lahví," řekl David Těšík ze Znojma.

Také on doufá, že město pítko brzy opraví. „Budou přece prázdniny a hlavní nápor turistů," zakončil Těšík.