„Slavnosti ke Znojmu prostě patří. Přestože v posledních letech to byly slavnosti jednoho koncernu, vždycky jsem rád na pivo zašel. Už jen proto, že tam byly dvě tři zajímavé kapely. A nevybíralo se vstupné," uvedl zklamaný návštěvník pivních slavností Luděk Horák.

Jak dodal, nejlepší pivní slavnosti znalo Znojmo v první polovině devadesátých let. „To byly pravé pivní slavnosti. Na zimním stadionu se prezentovalo snad patnáct pivovarů. Byly tam různé značky jak z České republiky, tak ze zahraničí. Byli jsme mladí a veselí, mám na ta léta výborné vzpomínky," dodal Horák.

Zaskočený novou informací byl i jeden z provozovatelů pivnic ve Znojmě Petr Šoba. „Tak to je špatná zpráva. Ale dalo se to čekat. Když se rušil pivovar ve Znojmě bylo jasné, jak se vše může vyvinout," řekl Šoba.

„Znojmáci pivní slavnosti vnímali jako určité malé vinobraní, takže chybět určitě budou," myslí si Šoba.

Pokud by Heinekem nechtěl pivní slavnosti ve Znojmě pořádat ani v dalších letech, mohla by je vzít pod svá křídla Znojemská Beseda.

„Sice jsem čekal, že bude k dispozici nějaké oficiální vyjádření Heinekenu, ale teď určitě začneme uvažovat o tom, že bychom pivní slavnosti pořádali sami. Otázkou je, proč koncert od pivních slavností ve Znojmě upustil. Je dost možné, že to bylo i z ekonomických důvodů," naznačil ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Letos se Beseda do organizace pivních slavností rozhodně nepustí. „Příprava takové akce vyžaduje delší čas. Navíc bychom museli žádat město o navýšení rozpočtu. Nemyslím si, že by pivní slavnosti, které tu až do loňska byly, nějak výrazně vydělávaly. Spíš by šlo o to, aby po sečtení všech položek zůstal účet alespoň na nule," řekl Koudela.

Mluvčí Heinekenu Kateřina Beute tvrdí, že se pivovar zaměří na menší akce. „Slavnosti Hostan ve Znojmě v letošním roce pořádat nebudeme. Namísto toho podpoříme řadu menších akcí, které se navíc uskuteční o letních prázdninách," sdělila Beute.

Na otázku zda se jedná o konec Slavností piva ze strany Heinekenu ve Znojmě mluvčí neodpověděla jasně.

„Plán akcí na příští rok budeme připravovat v posledním čtvrtletí roku 2014. O výsledném programu budeme opět rádi informovat," vzkázala Beute. Jak dodala, absence piv koncernu o letošním létě nesouvisí se skutečností, že koncern před lety zcela ukončil výrobu piva ve Znojmě. Nesdělila ovšem jasně, zda koncern uvažuje o ukončení výroby piva pod značkou Hostan.

Co by svým hostům v případě konce Hostanu točila dál zatím vůbec netuší majitelka hospůdky ve znojemské městské části Hradiště Alena Lichá.

„To teda fakt nevím. Vzhledem k tomu, že mám s koncernem uzavřenou smlouvu, musela bych vybírat z nabídky jejich piv. Asi Starobrno nebo Březňák," řekla Lichá. Její pivo je svojí kvalitou vyhlášené. „Netuším, jak to dělá. Hostan už roky nepiju, mám rád Plzeň. Ale i když si dám plzínku a pak na Hradišti Hostan, nemůžu proti němu říct ani Ň. Plzeňské v této hospodě uvítal. Otázkou je, co štamgasti. Ti by měli mít při výběru určitě slovo," naznačil milovník piva Jaroslav Dvořák.