Na šedesát druhů piv z pětadvaceti tuzemských i zahraničních pivovarů nabídnou organizátoři třídenní slavnosti piva, kterou od čtvrtka pořádá znojemská Pivnice U Šneka. Zlatavý mok budou přitom čepovat z třiceti píp. Druhý ročník akce se ale oproti tomu loňskému ponese v komornějším duchu. Pořadatelům totiž chybí peníze.

„Minulý rok byly slavnosti velkolepější. Pozvali jsme hudební skupiny a uspořádali koncerty. Celou akci jsme ale připravili bez sponzorů a pouze prodejem piva se nám náklady nevrátily zpátky. Když se nám nepodařilo sehnat sponzory ani letos, zrušili jsme kulturní program a přesunuli slavnosti z Masarykova náměstí do prostor naší pivnice," vysvětlil sládek a provozní znojemské pivnice Petr Vachek.

Zároveň však dodal, že hlavní podstatu slavností zachová. Pivaři si tak budou moci vychutnat nejrůznější tuzemské i zahraniční druhy svého oblíbeného nápoje. Mezi nimi se objeví například Poutník, Bernard, Krakonoš nebo Svijany. „Velkým lákadlem bude oblíbené pivo Matuška. Nabídneme také produkt nového třebíčského pivovaru, který otevřel teprve před měsícem. Lidé budou také moci degustovat zahraniční lahvová piva z Belgie, Holandska a dalších zemí," přiblížil Vachek.

Zájemci o cizokrajné pití si ale budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Jedno deci zahraničního piva je totiž přijde na dvacet až třicet korun. Za půllitr toho tuzemského pak zaplatí od pětadvaceti do padesáti korun.

Kromě piva nabídnou organizátoři také občerstvení v podobě grilovaného masa, sýru či klobás. Místní pěnivý mok by ale měl už brzy vařit sám Vachek. Na podzim chce totiž ve Znojmě vybudovat malý soukromý pivovar. Připravovat by v něm měl pivo vídeňského typu. „Zatím máme zpracovaný projekt, stále ale čekáme na stavební povolení a vyjádření památkářů. Pokud nám nevyhoví, najdeme si jiné prostory," slíbil.

Jeho pivnice získala na jaře jako jediná v kraji členství v Alianci pivně inteligentních výčepů. Mezi její členy patří dalších šest pražských podniků a jeden plzeňský. Cílem aliance je osvěta v oblasti piva a zvýšení úrovně tuzemských hospod. „Zajímáme se hlavně o pivní hospodářství jednotlivých podniků. Kontrolujeme chladnost sklepů a správnost i čistotu péče o pivo," popsal prezident aliance Jiří Bejček.

PETRA SVITAVSKÁ