Jak už v prosinci Znojemský deník Rovnost zjistil, ani jedna z největších znojemských reklamních agentur nedokázala splnit přísnou podmínku, která se objevila v záměru města na obyčejný pronájem pozemků pro plakátové plochy. Nově je podle vedení radnice může provozovat jen firma, která něco podobného provádí v posledních třech letech alespoň ve třech okresních městech.

Proč ale takové cavyky kvůli běžným výlepům plakátů? Vedení města tvrdí, že důvodem je vybrat kvalitní firmu, která bude „zejména dbát estetického vzhledu výlepových ploch". „Pronájem pozemků na plakátovací plochy jsme vypisovali zejména proto, že současný stav těchto ploch je tristní. Nejsou jednotného tvaru, zůstávají na nich staré výlepy, často je i kolem ploch nepořádek," tvrdí starosta Vlastimil Gabrhel. Radní schválili pronájem pozemků firmě Rengl po třech tisících korun, společnost tedy městu za nájem zaplatí čtyřiaosmdesát tisíc.

Podmínky zakázky město podle Gabrhela konzultovalo s Asociací výlepových služeb. „Dozvěděli jsme se, že se mohou přihlásit minimálně čtyři firmy," řekl starosta.

Podle kritiků se ale má celá věc jinak. Zdánlivě neškodná činnost, jakou je výlep plakátů, se podle odborníků na tuto problematiku stává hotovou zbraní před volbami. Kdo totiž vládne plochám pro reklamu, ten má během předvolebních kampaní v rukou nemalou moc.

A jak Deníku již dříve sdělily některé reklamní agentury, firmou, která v této souvislosti jasně splňuje podmínky Znojma, je liberecká agentura Rengl, jejichž služeb využívá v některých regionech ČSSD pro své kampaně. A firmě Rengl nyní Znojmo, kde má hlavní slovo právě ČSSD s nynějším starostou Gabrhelem, pronájem reklamních ploch přikleplo.

Podle oslovených reklamních agentur bylo už od začátku jasné, že zakázka byla připravená pro firmu Rengl. „Ty podmínky jsou jasně diskriminační a navádí k tomu, že vše je připravené pro jednu firmu a dá se tušit, která to bude," řekl už v prosinci jednatel znojemské reklamní agentury Petr Kofroň.

Jednatel celorepublikové reklamní agentury Plakát s.r.o. Marek Adámek zase upozornil, že podobný záměr pronájmu pozemků pro výlepové plochy, který pokaždé vyhrává firma Rengl, se v poslední době objevuje v řadě měst po celé zemi. Vždy někdo v radě města takto nastavenou soutěž protlačí. „Těch způsobů je několik, vždy podle podmínek jednotlivých měst," tvrdí Adámek.

Přiklepnutí plakátovacích ploch firmě Rengl se přitom loni stalo terčem nebývale ostré kritiky v řadě měst, dokonce v samotném Liberci, odkud firma pochází.

V Liberci se původně o vylepování plakátů starala městská společnost, přesunutí služby na soukromníka se pak uskutečnilo ve vší tichosti a tamní opozice kvůli tomu nakonec vedení města obvinila z pletichy.

A proti stejné praxi protestovali i v Jihlavě, kde dokonce začátkem loňska vznikla výzva ke zlevnění plakátování. Podle místních osobností a pořadatelů akcí je totiž smlouva města s firmou Rengl finančně neúnosná.

I v Brně Králově Poli bylo loni kvůli firmě Rengl pozdvižení. Tam počátkem roku získala díky nabídnuté ceně zakázku na správu a údržbu plakátovacích ploch firma Plakát s.r.o., přesto zakázku nakonec přiklepli firmě Rengl.

Vyjádření společnosti Rengl se redakci Znojemského deníku nepodařilo získat. Sekretariát pouze sdělil, že jednatel společnosti Jaroslav Rengl je na služební cestě a číslo mobilního telefonu nemůže médiím poskytnout.