„Tobogán i skluzavka přišly na čtyři miliony. Slavnostní otevření chystáme na Den dětí, tedy na prvního června. Současně lákáme návštěvníky i na nové discgolfové hřiště," pozval starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Jak doplnil šéf moravskokrumlovské správy nemovitostí Zdeněk Kabelka, návštěvníci budou mít možnost zapůjčit si nově i slunečníky. „Vodní atrakce i stolní tenis jsou zahrnuté v ceně vstupného, jen za ruské kuželky budeme vybírat nějaký poplatek," uvedl bez bližšího upřesnění Kabelka.

Loni se v horkých dnech vystřídaly na koupališti i čtyři stovky návštěvníků denně a za koupáním do Krumlova mířili i lidé ze Znojma nebo Brna, které lákal spíše klid a rodinné prostředí.

Podobnou relaxaci nabízí i únanovské koupaliště Pohoda. „První návštěvníky přivítáme posledního května. Z vybavení již nemáme co rozšiřovat, loni jsme opatřili nové zavlažovací systémy na trávník, který tak poskytoval potřebný komfort. Do budoucna plánujeme zmodernizovat technologie, které vyhřívají vodu, vše se opotřebovává a provoz je tak nákladnější," uvažoval starosta Únanova Vojtěch Fabík.

Připomněl, že letošní hudební festival Pohoda naplánovali až na jednadvacátého června. „Loni se nám nevyvedlo počasí, proto jsme letošní termín posunuli až na druhou polovinu června. Zvláštností bude, že vystoupí pouze dívčí kapely," pozval Fabík.

Zatímco menší města a obce se na začátek letní sezony teprve chystají, provoz na znojemské plovárně Louka je již v plném proudu. „Za teplých dní k nám zavítalo i sto návštěvníků, sezona se rozbíhá pomalu. Větší nápor návštěvníků očekáváme o víkendu, ale vše bude závislé na počasí," uvedl správce plovárny František Svoboda s tím, že teplota vody v bazénech je pětadvacet a sedmadvacet stupňů. „Otevřeno máme zatím od dvanácti do šesti hodin, od června pak po celý den," doplnil Svoboda.