Zaplavat si ve vyhřívaném bazénu, sklouznout se na tobogánu, nebo skočit z můstku do vody. Takové letní radovánky si budou lidé moci dopřát po dlouhé zimě už za dva týdny. První dvě koupaliště na Znojemsku totiž plánují zahájit sezonu.

První zájemci si budou moci ve znojemské plovárně Louka zaplavat osmnáctého května. Koupaliště Pohoda v Únanově pak otevře své brány návštěvníkům pětadvacátého května. Na rozdíl od loňského roku, který přinesl mnoho změn, se stávající plovárny budou pro tentokrát držet osvědčených scénářů. Největší novinkou tak bezpochyby bude vznik zbrusu nového koupaliště v Moravském Krumlově.

„Neplánujeme žádné změny. Ceny se nebudou zvyšovat, všechno platí podle internetového ceníku. Akce budeme teprve průběžně oznamovat na webových stránkách," prozradil pouze správce loucké plovárny František Svoboda. Minulý rok přitom zaměstnanci Louky představili řadu změn. Od roku 2012 se zadarmo mohou koupat všechny děti do šesti let.

Vstupné tam nemusí platit také oslavenci, kteří se na znojemské koupaliště vydají v den svých narozenin. Mezi další novinky patřila také trampolína pro děti.

Výraznou novinku zavedli v minulém roce i v Únanově. Začátkem června do bazénu instalovali účinnějšími výměníky tepla, takže má voda v bazénu vyšší teplotu.

Areál místního koupaliště Pohoda se už roky může chlubit také tenisovými kurty, hřištěm a autokempem. Dvě novinky ale Únanovští chystají i letos. „V minulosti, když bylo velké sucho, byl trávník místy vyšlapaný a ne příliš kvalitní, proto jsme nainstalovali umělé automatické zavlažování trávníku v celém areálu koupaliště. Letošní sezonu navíc zahájíme hudebním minifestivalem. Zahrají na něm začínající rockové kapely z okolí. Vybírat se bude pouze klasické odpolední vstupné, tedy děti čtyřicet a dospělí šedesát korun," řekl starosta Únanova Vojtěch Fabík.

Tradičně až v červenci pak plánuje otevřít koupaliště v Mramoticích. „Momentálně dělníci opravují dlažbu a u bufetu vznikne nový přístřešek," popsal situaci správce mramotického koupaliště Ladislav Vojtěchovský.

Velkou novinku chystá ale Moravský Krumlov. Na zcela novém městském koupališti by se lidé mohli poprvé vykoupat prvního července.

„Koupaliště Krumlovu chybělo dlouhá desetiletí, na slavnostní otevření se ohromě těším. V areálu koupaliště bude pětadvacetimetrový bazén s pěti plaveckými dráhami, dětský bazén a dojezdový bazén pro skluzavku, ale ta bude pravděpodobně dostavěna až příští rok. Všechny bazény budou samozřejmě vyhřívané," uvedl starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Koupaliště je pro město jedna z hlavních investičních akcí letošního roku. Krumlovskou pokladnu vyjde na zhruba dvacet milionů korun. Nová plovárna roste v hustě zalidněné části města zvané Sídliště.

TOMÁŠ HAMBÁLEK