Stejné množství by naplnilo devět plaveckých bazénů ve znojemských lázních nebo zajistilo roční přísun vody pro panelový dům o více než čtyřiceti bytech. Město poukazuje na to, že použití pitné vody v parcích je jediné možné řešení.

Místostarosta Ludvík Hekrle slíbil, že radnice se bude problematikou zabývat a pokusí se najít jiné možnosti. „Město v letních měsících zalévalo parky pitnou vodou. Přitom je v hradebním příkopu v Horním parku funkční studna, která by pro tyto účely posloužila,“ poukázal šéf Okrašlovacího spolku ve Znojmě Otto Bouda.

Radnice tuto skutečnost potvrdila. „Park zavlažujeme pouze v jeho nově obnovených částech. Spotřeba vody k závlaze Středního parku činila loni sedmnáct set kubíků, což je osmdesát tisíc korun,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Ilustrační foto
V Dyjákovicích padl teplotní rekord. Lidé mohli naměřit až 22,5 stupně Celsia

Dodala, že spotřeba vody k závlaze celého Dolního parku v období od července loňského roku do dubna letošního roku činila pět tisíc kubíků, což je bezmála dvě stě čtyřicet tisíc korun.

Závlahu v parku není možné podle radnice řešit jinak než napojením na vodovod. „Voda musí mít určitý tlak a musí být čistá. Pro zalévání zbytku centra města pomocí cisteren využívá příspěvková organizace Městská zeleň vodu ze studně,“ dodala Pastrňáková.

Znojmo nalije za sezonu do parků devět bazénů.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

O faktu, že Znojmo pro zalévání parků, keřů, stromků a květin po celém městě používá pitnou vodu, se až z novin dozvěděl místostarosta Znojma Ludvík Hekrle. Ekonom přitom na radnici působí s jednou přestávkou celkem jedenáct let. „Četl jsem to ve vašem Deníku. Připouštím, že to není nejlepší řešení. Přemýšlel jsem o tom, a zvažoval, zda není možné využít studnu za Městskými lázněmi. Zatím jsem ale nedošel k žádnému závěru. Rozhodně se tomuto problému budu věnovat a řešit ho,“ přislíbil Hekrle.

Mluvčí znojemské radnice Patrňáková dodala, že studna v Horním parku v místě pod lázněmi nemá dostatečnou kapacitu pro zásobování závlahového systému. Jak bude vypadat do budoucna zalévání Horního parku, není tedy jasné. „Vždy před započetím konkrétní etapy obnovy parku prochází projektová dokumentace aktualizací. Bude tedy až na dalším vedení města, jak k celému problému přistoupí,“ podotkla mluvčí radnice.

TĚŽKO UVĚŘIT

Zaskočený plýtváním pitnou vodou ve Znojmě je starosta nejsušší obce na jihu Moravy, Přibic, Miroslav Effenberger. „Je to neuvěřitelné plýtvání. U nás si to naprosto nedokážu představit. My lidem v období největšího sucha zakazujeme zalévat pitnou vodou i jejich malé zahrádky,“ reagoval na situaci ve Znojmě Effenberger.

Jak dodal, Přibice často složitě vymýšlejí, z čeho zahrady a zeleň v obci zalévat. „Používáme přečištěnou vodu z čističky. Je neuvěřitelné, že veřejná instituce, jako je město, používá pitnou vodu na závlahu,“ dodal Effenberger.

Kůrovec. Ilustrační foto.
Kůrovec útočí. Na Znojemsku brouk napadl 24 tisíc oslabených stromů


Zalévání pitnu vodou je absurdní řešení, míní Piňos

Znojmo /ROZHOVOR/ – Mluvčí ekologického Hnutí Duha Jan Piňos označil rozsáhlé zalévání pitnou vodou ve městě za šokující a absurdní. „Odborníci i laici už nyní dobře ví, že vody v krajině ubývá a hrozí sucho,“ poukázal ekolog.

Proč považujete zalévání pitnou vodou za tak nevhodné?

Vody ubývá, proto je nutné s ní nakládat hospodárněji. Příčiny jsou dvě. Jednak jde o změnu klimatu, která úplně mění roční chod srážek. Současná situace způsobená i na jižní Moravě důsledky intenzivního zemědělství nepřeje uchovávání vody v krajině. Klimatologové už varují, že jižní Moravě hrozí během pár desetiletí, zhruba do poloviny století, klima jako ve Středomoří. To možná ocení vinaři, ale na kvalitu života a celkové fungování regionu to bude mít spíše nepříznivé dopady. Považuji proto za absurdní, že v nejteplejší oblasti České republiky se takhle plýtvá vodou, když je jí tam nedostatek, který se navíc bude prohlubovat.

Jak je tedy třeba s vodou nakládat?

Klimatická změna postupuje. Je proto třeba hledat adaptační opatření. Musíme hledat způsoby, jak krajinu zlepšit a vodu zadržovat. Určitě by se proto k zalévání měla používat dešťová voda. Existují sofistikované způsoby, jak s dešťovkou zacházet, je to i program podpořený ministerstvem životního prostředí.

Jaké možnosti se nabízí?

Již existují projekty, například brněnský dům Nadace Partnerství, které dešťovku velmi dobře využívají. Povrchovou vodu lze používat v rozumné míře a k tomu hledat technické alternativy.

Znojemský park. Ilustrační foto.
Obyvatele Znojma trápí nadměrné plýtvání pitnou vodou. Kropí se s ní parky