Tři tisíce šest set návštěvníků zaplnilo v neděli během celého dne znojemskou plovárnu. Padl tak další letošní rekord. Plné bylo i dnes a spolu s ním i další koupaliště a přírodní nádrže. Horké počasí přidělalo starosti i záchranářům.

„Frekvence našich zásahů se zvýšila. Máme zhruba o padesát procent více výjezdů,“ řekl šéf znojemských záchranářů Arnošt Růžička. Podobná situace se opakuje každý den už od soboty, když se změnilo počasí. Vysoké teploty a větší zátěž mohou například způsobit srdeční problémy nebo mozkové příhody. Nejohroženější jsou senioři a lidé s chronickým onemocněním. „Tito lidé ale naštěstí nejspíše dali na doporučení a zvolili volnější režim,“ uvedl Růžička.

Letní teplotní rekordy ale na Znojemsku zatím nepadly. Po poledni se pohybovala teplota těsně pod hranicí dvaatřiceti stupňů. V srpnu v roce 2003 například meteorologové naměřili osmatřicet stupňů celsia.

Vysoké teploty by na jižní Moravě měly setrvat až do středy. Svého maxima ale pravděpodobně dosáhnout už v pondělí.

Hlavní hygienik doporučuje:
• V poledních a odpoledních hodinách nepobývat na přímém slunci.
• Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
• Omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty.
• Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, při onemocnění zažívacího traktu raději neperlivými. Doporučuje se, aby děti do 20 kg vypily 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 l denně.
• Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).