Vedení městyse totiž připravuje nový tržní řád, který stanoví jasná pravidla pro podomní prodej. „Čekali jsme na odpověď krajského úřadu, jemuž jsme poslali na schválení náš nový tržní řád. Ten bude řešit zákaz podomního prodeje a nabídne zájemcům prostor, kde mohou své služby či výrobky nabízet," řekl Lukeš. Nový tržní řád by zastupitelstvo mohlo schválit už v září.

S podomním prodejem bojují patrně všechny vesnice a města na Znojemsku. V samotném Znojmě je podomní prodej zakázaný už od loňského května. Také zde ho řeší tržní řád, který prodejcům vymezuje místa na veřejnosti, kde své služby mohou obchodníci oficiálně nabízet. Přesto se podomní prodejci stále snaží dostat k zákazníkům až do bytů.

Policie v posledním červencovém týdnu přijala hned několik oznámení z různých míst regionu. „Občané nám oznámili mladíky, kteří obcházeli domácnosti, požadovali doklady od dodavatelů elektřiny a nabízeli levnější. Máme případy ze Znojma-Kasáren, Mramotic, Nového Šaldorfa Sedlešovic, Oleksovic a Hrušovan nad Jevišovkou. Tam všude policisté k oznámeným případům vyjeli, zadokumentovali je a my je budeme oznamovat k dalšímu projednání do příslušných obcí," řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Minulý týden městská policie ve Znojmě řešila tři podobné případy v jednom dni. „Čtyři muži, kteří nabízeli obyvatelům ulic Pražská a Palackého levnější elektřinu a plyn, skončí před komisí k projednávání přestupků, kde je možné za tento přestupek uložit pokutu do třiceti tisíc korun. Porušili totiž tržní řád platný pro celé území Znojma, který zakazuje podomní prodej, ať už prodeje zboží, či služeb, bez předchozí objednávky zájemcem, zejména obcházením jednotlivých domů a bytů," přiblížila preventistka městské policie ve Znojmě Eva Smutná.

Jak dodala, jsou strážníci rádi, že obyvatelům Znojma není lhostejná skutečnost, že podomní prodejci i přes zákaz lidi obtěžují. „Je jen dobře, že o jednotlivých případech telefonicky informují městskou policii. Pokud oznamovatelé prodejce na místě pozdrží, je mnohem jednodušší, aby je strážníci za tento přestupek řešili. Upozorňujeme občany, aby si řádně promysleli, zda si vpustí cizího člověka domů," vzkázala Smutná.

Tržní řád zakazuje podomní prodej také například v Moravském Krumlově. „Obchodníci, kteří se ohlásí na radnici a zaplatí zábor prostranství, mohou prodávat na náměstí v rámci například trhů," informoval starosta města Tomáš Třetina. Jak dodal, pro ještě lepší důraz připravuje město speciální tabule k silnicím na začátek města. „Bude tam jasně napsáno, že podomní prodej ve městě nechceme," dodal Třetina.

S obchodníky, kteří obtěžují lidi tím, že chodí dům od domu a zvoní na zvonky, se snažili již dříve vypořádat například v Hrušovanech nad Jevišovkou, Chvalovicích, Višňové či Miroslavi.