Jak doplnil, návštěvníci zde najdou přístřešek, který turisty ochrání za nepříznivého počasí. „V průběhu května doplníme informační panely o historii a přírodních zajímavostech místa. Pracovat budeme také na zpříjemnění okolí papírny," dodal Grossmann.

Opravy umožnily i zachování místního sklepa, který je významným zimovištěm několika druhů netopýrů. Rekonstrukce se dočkal i nedaleký náhon. „Okolo náhonu návštěvníky chrání nové zábradlí. Přístup do prostoru mezi náhonem a řekou nově umožňuje jednoduchá lávka. Výzkumy, které se po rekonstrukci místa uskuteční, navíc umožní získat další informace o migraci vodních živočichů," naznačil další plány mluvčí parku.

Práce na opravách náhonu umožnil mezinárodní projekt s názvem Vranovská Dyje. „Samotnou stavbu za bezmála šest milionů korun pokryjí z devadesáti procent dotace a deset procent zaplatí Povodí Moravy," upřesnila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Starosta nedalekých Hnanic Martin Dvořák opravy vítá. „V bývalé papírně jsem byl těsně před dokončení rekonstrukce a vše vyhlíželo moc hezky. Doufám, že papírna turisty přiláká také do vsi. Je moc dobře, že v blízkosti Hnanic vyrostlo tak pěkné místo, kam se mohou lidé podívat," liboval si Dvořák.

S opravami papírny začali správci parku na podzim. Na některých místech nechali zdi snížit tak, aby byly pro návštěvníky bezpečnější. „Práce jsme načasovali tak, aby co nejméně rušily a ohrozily zvířata a rostliny, které na místě žijí," vysvětlila Martina Kosová ze správy parku.

Lokalita Devíti mlýnů, jejíž centrum se rozprostírá na širokých loukách pod vinicí Šobes, byla před více než pětašedesáti lety živé místo, kam v létě mířili výletníci z Brna i Vídně. Během válek zde lidé pekli chleba pro rakouskou armádu a vyráběli papír na zatemňování oken pro celé Znojemsko.

Život odsud vyhnalo spuštění železné opony po druhé světové válce. Původní němečtí obyvatelé byli po válce vyhnáni. Noví vlastníci z okolních vesnic do přísně střeženého hraničního pásma neměli přístup a budovy rychle chátraly nebo je srovnali se zemí.

Papírny z bývalého mlýna udělal mezi válkami brněnský podnikatel Potouček. Z hadrů, starého papíru a dřevité vlny vyráběl papír všeho druhu.