Před dvaceti lety lemovaly státní hranici ostnaté dráty. Hranice s Rakouskem, ale také bývalou Spolkovou republikou Německo, hlídala Pohraniční stráž. Dnes pomalu končí existence Pohraniční policie. Za několik měsíců by uniformovaní muži měli prostor, který od sebe dělí dva suverénní státy, odejít zcela.

„Současné referáty Cizinecké a pohraniční policie, známé hraniční přechody, zaniknou,“ řekl policejní mluvčí Roman Pittner. Hraničáři ale nezmizí úplně. Nově vzniknou Inspektoráty cizinecké policie ve Znojmě a v Jihlavě, kde budou policisté dál plnit úkoly, spojené se státní hranicí.

„Budou například kontrolovat vozidla v rámci tak zvaného závojového pátrání, kdy policisté budou kontrolovat auta až do hloubky třiceti kilometrů od hranic,“ doplnil Pittner.

Běžný občan tedy pozná jen jednu zásadní změnu. Do Rakouska se bude jezdit volně, bez kontrol. Ve výjimečných případech se ale lidé s kontrolami mohou potkat i po vstupu do schengenského prostoru.

„Při zvýšení bezpečnostního rizika například v souvislosti s terorismem se policisté na hranicíh mohou objevit,“ doplnil Pittner.

Příhraniční obce se zásadní změny neobávají.

„Myslím, že po odchodu policistů z hranic se nic zvláštního nestane, zásadní změnu nečekáme, poměrně volný pohyb je již dnes,“ uvedl místostarosta Hevlína Jiří Dohnal. Dodal, že jen na drobné delikty, které řešili pohraniční policisté, budou muset volat muže zákona až z Hrušovan.

Obavy z dalšího osudu ale mají někteří pohraniční policisté.

„Obecně u nás panuje velká nejistota. Chlapi mají strach, co bude dál a jestli pro ně bude práce třeba na obvodních odděleních v místě bydliště, o kterou mají zájem,“ svěřil se policista, který si nepřál být jmenován.

„Nemáme signály, že by se vstupem do Schengenu chtělo odejít větší množství našich lidí do civilu,“ doplnil mluvčí Roman Pittner.