VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polévka z cizrny dětem nechutnala

Znojmo - Den s takzvanými biopotravinami nabídla svým strávníkům školní jídelna na ulici Přemyslovců ve Znojmě. I jinde ale vaří podle přísných hygienických norem.

15.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografieFoto: DENÍK/Archiv

Strávníci v jídelně na ulici Přemyslovců mohli poprvé ochutnat jídlo, kterého se nikdy nedotkly umělé chemikálie. Místní kuchařky tu totiž připravily kompletní menu z takzvaných biopotravin, které mají podstatně složitější výrobu. Pěstují se hůře než jiné potraviny.

Vedoucí školní jídelny na ulici Přemyslovců společně s kuchařkami z vlastní iniciativy připravili dětem, studentům i ostatním strávníkům na středeční oběd dva druhy jídel z biopotravin.

„Je to poprvé, co jsme uvařili celý oběd z výrobků typu bio. Snažíme se ve školní kuchyni vařit progresivně a pokud se bio oběd osvědčí, budeme jej zařazovat častěji. Jsme ale samozřejmě omezeni penězi,“ řekla vedoucí školní jídelny Magda Jelínková.

Strávníci si mohli vybrat ze dvou jídel.

„Jako hlavní jídlo jsme připravili lososa s bramborem a zeleninovým salátem. Druhé byly biotěstoviny s kuřecím masem a drcenými biorajčaty. Těstoviny se vůbec nelepily a chuťově byly moc dobré,“ dodala vedoucí kuchyně.

Pokud chodí vaše dítě do zcela běžné školní jídelny, nemusíte mít žádné obavy. V každé se vaří zdravě a podle norem, někde i z biopotravin.
Zdravé vaření na školách podporuje i znojemská hygiena.

„Pokud dítě obědvá ve školní jídelně, tak se stravuje správně a zdravě. Všechny totiž musí vařit podle norem,“ řekla vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu Jana Tušerová.

Školní jídelny mohou používat všechny běžně dostupné potraviny. Takže i biopotraviny.

„Vedoucí stravování na ulici Přemyslovců je aktivní a myslím si, že i dříve používala ne zcela běžné suroviny. Biopotraviny jsou však zajímavé a zpestří jídelníček. Nevidím žádný problém v jejich používání,“ dodala Tušerová.

Pro přípravu polévky použili kuchařky biocizrnový základ, které nahradily luštěninu. „Tím jsme splnili rostlinné bílkoviny,“ dodala Jelínková.
Nad biocizrnovou polévkou však děti ohrnovaly nos.

„Ale losos byl opravdu výborný. Byla bych ráda, kdyby jídelna zařazovala do jídelníčku biooběd častěji,“ řekla studentka Simona Vítková, která do jídelny chodí druhým rokem.

Podle vedoucí jídelny se oběd vydařil. „Už mám pro děti přichystaný další zajímavý recept z cizrnového těsta. Ale na prvním místě v oblíbenosti je u dětí řízek,“ popsala Jelínková.

Do jídelníčku zapojili biopotraviny i jiné školní jídelny. „Občas používáme k přípravě jídla makro potraviny, například těstoviny. Musíme se však držet rozpočtu a biopotraviny jsou dražší,“ uvedla vedoucí školní jídelny na Pražské ulici Marie Štolová.

Změnám ve vaření pro školáky se nebrání ani jídelny na vesnických školách.

„Zatím nemáme vůbec žádné zkušenosti s biopotravinami, ale určitě se jim nebráníme,“ řekla vedoucí školní jídelny v Dyjákovicích Božena Sykorová.

Autor: Sylva Pavlačková

15.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
14

Ptačí chřipka: lidé dostávají peníze za utracené slepice

Festival Překročme řeku. Ilustrační foto.

Rock Heart rozduní Krumlov. Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy

Znojmo se pokusí o první výhru. Růska štvala rýže

Znojmo – Matný výkon svých spoluhráčů sledoval minulý víkend v dusnu až z dalekého Japonska, ale nyní už je opět připravený jim pomáhat. Znojemský útočník Antonín Růsek se v týdnu opět připojil k týmu a vyhlíží čtvrté kolo Fotbalové národní ligy. V něm se v pátek na domácím hřišti Jihomoravané pokusí od půl osmé večer o první vítězství v sezoně proti Frýdku-Místku.

Senior taxi míří do Hodonína. Od začátku září

Jižní Morava - Od prvního září si hodonínští důchodci vyřídí své záležitosti ve městě pohodlněji. Vedení radnice zavede službu Senior taxi, která spočívá v dopravě obyvatel města starších pětašedesáti let nebo držitelů průkazu ZTP na předem určená místa.

První burčák už je v prodeji. Někteří prodejci plánují zdražení

Jižní Morava - U Valtic, u kempu Apollo mezi Lednicí a Břeclaví a u novomlýnských nádrží na silnici I/52. Na třech místech na Břeclavsku už prodává vinař Miloslav Machuča z Valtic burčák. Jako jeden z prvních na jihu Moravy. „Se sklizní jsem letos maximálně spokojený. Oproti minulému roku je hroznů víc. Máme vinohrady u Úval. Tam mrazy zasáhly vinice jen minimálně,“ řekl Machuča.

Znojmo přezkoumá autobusové linky. Vyhodnotíme i efektivitu, řekl starosta

Znojmo – Raději připravení než překvapení chtějí být znojemští radní, pokud jde o zajištění městské autobusové dopravy. Rok poté, co vleklé vyjednávání mezi odbory a dopravcem málem skončilo stávkou proto radní rozhodli, že začnou s několikaletým předstihem sbírat podklady pro budoucí výběrové řízení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení