Se zvýšenou hustotou provozu a množstvím aut na silnicích počítají i znojemští policisté. „Už od pátku máme celorepublikovou dopravně bezpečnostní akci. Na silnicích bude podstatně více policistů než v uplynulých dnech," uvedl šéf dopravních policistů na Znojemsku Robert Pešek.

Zatímco v pátek se v souvislosti s posledním školním dnem policisté soustředili především na chodce, ode včerejška hlídají hlavně silnice prvních tříd. „Na nich se zaměříme hlavně na dodržování rychlosti, správné a bezpečné předjíždění a také na alkohol. Řidiči naše hlídky potkají například na silnici číslo I/53 ze Znojma do Brna, ale také na výpadovce na Prahu či na Vídeň," upozornil Pešek.

Na zvýšený provoz jsou připraveni profesionální řidiči. Například taxikáři hlásí, že v exponovaných dobách se rozhodně vyhnou průtahu Znojma. „Když tam zákazník vyloženě nebude potřebovat zajet, budeme používat boční uličky, které řidiči z jiných míst republiky či Evropy prostě neznají. Zkrátka využijeme místní znalosti Znojma," naznačil majitel jedné ze znojemských taxislužeb Václav Maršalík.

Jak dodal, jeho řidiči jsou na hustý provoz zvyklí. „Opatrní budeme tak jako každý den za volantem," dodal Maršalík.

Na řidiče výletníky jsou připraveni také řidiči autobusů městské hromadné dopravy. „Naši lidé jsou profesionálové. Nic podobného, jako je turistická sezona na silnicích, je nesmí rozhodit. Psychickou odolnost projevují za volanty našich autobusů v ulicích Znojma každý den a čím déle u nás pracují, tím více zkušeností získávají," naznačil ředitel dopravní společnosti Psota, která smluvně zajišťuje přepravu osob ve Znojmě, Petr Chadim.

Jak dodal, řidičům nováčkům se ve zvýšené míře věnují dva specialisté dispečeři. „Řidiči ví, co mají dělat, a dispečeři je správně úkolují. Ví, že musí bezpečně přepravit lidi tak, abychom splnili v rámci platné legislativy služby, ke kterým jsme se zavázali. Řidičům s menší praxí dispečeři věnují maximální pozornost," dodal Chadim.

Znojmo je aktuálně na hlavním průtahu bez větších potíží. Jen v ulici Pražská nedaleko základny hasičů je omezený provoz kvůli opravě autobusové zastávky. Další omezení nejsou hlášena.