Matka dvou dětí: Pořídit si dítě není sranda

Mladá maminka Lucie Švancarová toužila se svým manželem po druhém dítěti. Doma mají už syna Marka, proto chtěli holčičku. „Jsem ráda, že se dcera narodila loni v prosinci. Jsem aspoň o pět tisíc bohatší,“ říká s úsměvem mladá maminka. Než se rozhodli pro druhé dítě, museli zvažovat, zda to finančně zvládnou.

„Pořídit si dítě není vůbec žádná sranda. Za věci pro miminko jsem utratila už před narozením asi dvacet tisíc korun,“ uvádí Švancarová. Tím, že porodila loni, dostala vyšší porodné, a to necelých osmnáct tisíc korun.

„Myslela jsem si, že když porodné zvýší, tak se bude postupně zvyšovat a ne snižovat. Tuto částku, ne- li větší, měli nechat,“ zlobí se maminka. Půl roku bude pobírat peníze od zaměstnavatele a pak si zažádá o rodičovský příspěvek. „Musím se rozhodnout, jak dlouho budu doma. Mám na výběr z více variant. Já zůstanu doma tři roky a budu brát víc jak sedm tisíc korun,“ vypočítává Švancarová. Se snížením porodného budou mladí lidé více přemýšlet, zda mít dítě, nebo ne.

„Porodnost se určitě sníží. Nám tato částka pomohla, ale úřady si dávají s jejím vyplácením načas. Myslela jsem si, že když se vrátím z porodnice domů, dostanu brzy peníze. Dočkala jsem se jich až po více jak měsíci,“ říká maminka. „Peníze za porodné ještě máme. Utrácet je budeme postupně za věci pro miminko. Vždyť jenom náušničky pro dítě stály tisíc korun,“ uvádí Švancarová.

 

Čerstvá prvorodička: O pět tisíc míň může demotivovat

Porodit o deset dnů dříve, byla by teď o pět tisíc korun bohatší. A jako žena na mateřské dovolené by věděla, jak s takovými penězi naložit. „Pleny nebo umělá výživa stojí spoustu peněz. Na pár měsíců by ale pět tisíc korun pomohlo,“ je si jista Darina Rubešová z Hodonic.

Kvůli vládnímu úspornému balíčku, který mimo jiné snížil výši porodného z osmnácti tisíc na třináct, přišla o několik tisícovek. A to jen kvůli tomu, že se její dcera Denisa narodila desátého ledna. Mít v rodném listě datum narození byť jen poslední prosinec, dostala o pět tisíc korun víc.

„Jeden z termínů porodu byl kolem Vánoc. A to jsem už Denisu několikrát prosila, aby se narodila. Ale ne kvůli porodnému. Těhotenství trvalo už dlouho. Teď mám ale občas chvilky, kdy si říkám, že klidně ještě mohla zůstat v břiše,“ směje se Rubešová, když mluví o probdělých nocích.

„Mě osobně snížení porodného ani nějak zvlášť nenaštvalo. Ale už v porodnici bylo pár sociálně slabších maminek, pro které to musela být rána. Jedna z nich, přestože její dítě mělo žloutenku, chtěla hned domů. Prý neměla na poplatky. Věřím tomu, že podobné lidi může snížení porodného o pět tisíc korun demotivovat od případného těhotenství. Od vlády to nebyl moc dobrý krok,“ domnívá se.

Sama bude třináct tisíc korun za porodné utrácet postupně. „Protože jsme kočárek, postýlku, oblečení a podobné nezbytné věci měli už před porodem, nemusím teď nic dražšího kupovat. Porodné tak postupně utratím za pleny, umělou výživu a podobné věci. Za věci pro miminko jsem ale už musela zaplatit zhruba pětadvacet tisíc korun,“ dodává Darina Rubešová.

Sylva Pavlačková, Daniel Smola