Přivezte nám dopis pět kilometrů daleko, nebo si chyťte našeho pošťáka. My potom vaše psaní doručíme. Takový je vzkaz České pošty dvěma obcím na Znojemsku, ve kterých ke konci roku skončí místní poštovní pobočky.

Lechovice a Vémyslice jsou dvě obce ze tří, které jsou na jihu Moravy zhoršením poštovních služeb postiženy. „Česká pošta mění formu obsluhy na sto devětasedmdesáti pobočkách v zemi. Týká se to především malých pošt v příhraničních, rekreačních a horských oblastech. V žádném případě nejde o rušení služeb,“ uvedla mluvčí České pošty Dita Václavíková.

Pošta podle ní mění formu obsluhy tím, že nahradí klasické kamenné pošty takzvaným motorizovaným doručováním. „To znamená, že pošťák doručí zásilky přímo domů a zároveň si u něj zákazník může požádat o jiné poštovní služby, například zaplacení složenky, podání dopisu či balíku,“ vysvětlila Václavíková.
Pobočky, které mají být rušeny, stojí ale nezřídka v oblastech, kde je Česká pošta výlučným poskytovatelem i jiných služeb než jenom poštovních. „Ve vesnickém prostředí pošta nahradila funkci finančních institucí, jež jsou pro mnohé obyvatele nezastupitelné. Poštovní spořitelna proměnila úřadovny pošty v banky, které jsou jinak od vesnic vzdáleny několik kilometrů,“ řekl Michal Kebort, finanční specialista Sdružení ochrany spotřebitelů.

S rušením poštovních poboček mnoho lidí o tuto výhodu přijde a bude odkázáno na složité dojíždění do sousedních obcí, nebo dokonce do nejbližšího města.
„Při věkové skladbě obyvatel venkova přitom toto řešení může být, zejména pro důchodce, obtížně dostupné. A nástroje jako jsou internetové či telefonické bankovnictví se u lidí vyššího věku netěší přílišné oblibě,“ dodal Kebort.

Nespokojeni jsou tak především místní lidé. „Na poštu nosím tržbu a poštovní zásilky každý den. Po novém roce vůbec nevím, kam budeme, hlavně peníze, odvádět,“ řekla prodavačka místní prodejny se smíšeným zbožím, která se odmítla představit.

„V sídle, které má titul městyse a více jak sedm set obyvatel, chtějí zrušit poštu. V nedalekých Tulešicích, kde je dvě stě obyvatel, poštu nechají. Všechny místní to štve, nadávají a jsou rozladění. Když něco existuje v obci sto roků a lidi si na to zvyknou, je to pak pochopitelně změna k horšímu,“ shrnula účetní Úřadu městyse Vémyslice Anna Baštová.

„V obcích se ruší mateřské i základní školy, nyní už i pošty. Je tady špatná dopravní obslužnost a nejsou pracovní místa. Všechno přispívá k likvidaci obcí,“ posteskl si ředitel vémyslické základní školy Pavel Grasgruber.

Ani Lechovickým se rozhodnutí České pošty nelíbí. „Minulý týden bylo na poště ve Znojmě jednání, na kterém nabídli varianty. Buď poštu zrušit nebo ročně doplácet dvě stě tisíc na provoz. To si nemůžeme dovolit. Zatím jsem nedostal žádné rozhodnutí, jak to dopadne,“ popsal starosta Lechovic Josef Juráček.

Pošta svým krokem sleduje modernizaci způsobů poskytování svých služeb. Státní firma chce být, podle prohlášení vedení, konkurenceschopnou společností, která zákazníkům nabídne své služby i alternativními metodami, jako je motorizované doručování nebo možnost zřízení franšízových pošt.
„Rušíme malé pošty, kde je o poštovní služby malý zájem. Takzvané jednokoňky obsluhuje jeden pracovník, provozní doba se pohybuje mezi třemi a čtyřmi hodinami denně. Poptávka po službách vytěžuje pošťáka pouze dvacet minut. Zbytek doby drží pohotovost pro případnou návštěvu zákazníka,“ sdělil ředitel sekce poštovních technologií Petr Krhounek.