Kromě placení složenek v místní Jednotě, což je novinka na vsi, kde zrušili budovu pošty, čeká lidi bydlící v některých obcích regionu i další změna. Pošta uvažuje o zavedení takzvaných Post busů.

Lidé by tak cestovali v poštovním mikrobusu a zejména obyvatelé obtížně dostupných vesnic by se tak mohli dostat lépe například k lékaři. Důvodem k opatření jsou úspory nákladů.

S celorepublikovým pilotním provozem začne Česká pošta na přelomu února a března právě na Znojemsku.

Doprava poštovními autobusy by ale neměla nijak konkurovat přepravním společnostem provozujícím linkovou dopravu. „Nechceme konkurovat běžné linkové dopravě a vše podřídíme potřebám poštovního provozu. Naše auta ale zajíždí i do míst, kde je s dopravou problém. Tak proč nevyjít vstříc zákazníkům? Mimochodem, dopravu zajišťovala pošta už za první republiky," přiblížil projekt Ivo Mravinac z České pošty.

S pilotním provozem začne Česká pošta na Znojemsku za několik týdnů a k tomu již vytipovala sedm vesnic, kterým tuto službu nabídla.

Jednou z obcí, kam by měly Post busy zajíždět, jsou Strachotice. Do pilotního provozu se však nezapojí, o službu totiž nemají zájem. „Podobný provoz jsme odmítli. Autobusy k nám zajíždějí tak, jak lidé potřebují a integrovaný systém funguje opravdu bezvadně," komentovala starostka Strachotic Eva Vaculová.

Poštovní autobusy hodlají naproti tomu vyzkoušet v Hrádku. „Malé autobusy, které rozváží po venkovských poštách zásilky, by se vracely do Znojma nevytížené. Myšlenka pošt je taková, že jízdné by bylo poloviční oproti ceně jízdného u přepravních společností. Zajíždí k nám dostatek spojů, ale nabídku České pošty využijeme. Je to služba pro lidi navíc a až čas ukáže, jestli tento způsob dopravy budou využívat," poznamenal starosta Hrádku Ondřej Kubic.

O neobvyklé nabídce zatím přemýšlejí v Dyjákovicích. „Chystáme se uspořádat besedu s důchodci a zjistíme, jestli by o takový způsob cestování měli zájem. Nevíme ale dosud konkrétní časový harmonogram, navíc nástupní i výstupní místo by bylo přímo u pošty. To je poněkud nešikovné, pokud by lidé cestovali k lékaři," míní starostka Dyjákovic Jaroslava Němcová.

Jen okrajové informace zatím získali v Hodonicích. Z informací, které dosud mají, lze usuzovat, že se do projektu nejspíš nezapojí. „Mělo by se jednat o devítimístné auto, které by kromě zásilek vozilo také cestující. Pošta ale bude požadovat příspěvek od obce, dosud nám neřekli, jak vysoký by měl být. Jednalo by se o jednu jízdu do Znojma a jednu zpáteční, přičemž cesta by končila na Dobšické ulici ve Znojmě. Jízdné by mělo být údajně obdobné jako u klasického autobusu.  Počkáme ale nejprve na konkrétní informace a čísla," naznačil hodonický starosta Petr Korger.

Pokud se osvědčí pilotní projekt, mohl by se podle České pošty rozšířit i do dalších míst v republice. Podobně totiž poštovní autobusy fungují třeba v Rakousku.

Pro pilotní projekt Post bus jsou vyčleněna dvě vozidla, kde je prostor pro osm cestujících a dalších sedm metrů čtverečních pro přepravu zásilek.