Chov drůbeže na dvorku za domem není nic neobvyklého. Pokud se ale mezi slepicemi prohánějí potkani, reakce sousedů na sebe nenechají dlouho čekat. Poklidné sousedské vztahy v Oblekovicích už notnou dobu narušují právě tito hlodavci.

„Sousedka chová slepice, kachny a prasata. Kromě zápachu v letních měsících máme výhled na potkany, kteří se prohání po její zahradě. Na situaci jsem úřady upozornil už před třemi lety. Jenže se nic nezměnilo,“ řekl Richard Bourek, který bydlí v těsné blízkosti dvorku s potkany.

Také další ze sousedů o hlodavcích ví. „ Na velký výskyt potkanů mě upozornila manželka. Já sám jsem si toho nevšiml. Situaci nechci nijak hrotit, u nás na zahradě jsme potkany zatím neviděli. Ale není vůbec příjemné vědět, že je to tak blízko,“ uvedl Jaromír Krček.

Napadanou osobou, na jejímž dvorku se potkani prohánějí, je Marta Poláčková. Podle ní však vůbec nejde o zvířata, ale o sousedské vztahy.

„Nikdo jiný si nestěžuje, jen pan Bourek. Nemyslím si, že by tu kvůli našemu chovu bylo víc potkanů, domácí zvířata tu má spousta lidí. A potkani tady byli vždycky,“ ohradila se Poláčková. Deratizaci neprovádí, podle ní by ji ale měli dělat všichni. Jednou ročně k ní navíc chodí veterinář. Kontroluje podmínky chovu a očkuje zvířata.

„Situaci by mělo řešit město. Deratizační firma musí místo prověřit a určit, zda se jedná o plošný či lokální problém. Pokud půjde o plošný, musí město ve výběrovém řízení vybrat deratizační firmu k deratizaci celé lokality. Pokud bude problém jen lokálního charakteru, musí deratizaci provést obyvatelé sami,“ vysvětllila Magdalena Syková z Krajské hygienické stanice.

Podle slov odborníků ale epidemie nehrozí. Chovatel však musí podle veterinární správy zajistit takové podmínky, aby se k potravě a vodě hlodavci nedostali. „Postup v takové záležitosti je jednoduchý. Kontaktovat hygienu a veterinu. V zákoně je dáno, že každý chovatel musí pravidelně deratizaci provádět. Samozřejmě, že potkani jsou přenašeči nemocí. Se situací, kdy bychom museli přes něčí odpor provádět deratizaci, jsem se ve Znojmě ale ještě nesetkal,“ doplnil Roman Barták, který vlastní deratizační firmu. „Na danou situaci jsme byli upozorněni. Víme o tom, budeme to prověřovat. My ale chov zvířat v kompetenci nemáme, budeme spolupracovat s veterinou. Na vyřízení záležitosti máme měsíc,“ uvedl Jaromír Mička, vedoucí odboru Životního prostředí Znojmo.